Právní poradna BP:
Nemovitost získaná dědictvím je vaše


21. 08. 2019  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Pokud jste nemovitost získali v dědictví, zůstává vaším výlučným vlastnictvím a to i v případě, kdy v nemovitosti žije manžel a má v ní uvedeno trvalé bydliště.

Právní poradna BP: Nemovitost získaná dědictvím je vaše




Trvalé bydliště umožňuje manželovi pouze vaší nemovitost užívat a to až do rozvodu manželství. Nesmíte ho tedy proti jeho vůli svévolně z nemovitosti vystěhovat. Nic to však nemění na tom, že daná nemovitost není předmětem vypořádání společného jmění manželů při rozvodu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možno pro potřeby nesouhlasného rozvodu darovat nemovistost zletilým dětem, abychom se vyhnuli platbě 1/2 domu svému partnerovi v rámci majetkového vyrovnání při rozvodu.  Nemovistost vlastním pouze já na základě dědického práva po svých zesnulých rodičích. Partner tam má trvalé bydliště, odstěhovat ani rozvést se nechce. 
Děkuji za odpověď.

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den,

darovat nemovitosti zletilým dětem určitě můžete. Z Vašeho popisu vyplývá, že nemovitost vlastníte pouze Vy, a také jste jejím výlučným vlastníkem. Vůbec tak nepatří do společného jmění manželů. Ani v případě rozvodu pak nebude tato nemovitost předmětem vypořádání. Manžel může případně uplatnit pouze nějaké výnosy ze své strany do nemovitosti, nebo pokud by byl s nemovitostí spojen úvěr, který byste spláceli v době manželství. Nicméně ani v takovém případě nebude nemovitost jako taková předmětem vypořádání, ale manželovi pouze může vzniknout nárok na vypořádání.
 
V každém případě můžete nemovitost darovat svým dětem. K tomu nemáte žádné omezení, ani nepotřebujete souhlas manžela, protože ten zatím, až do rozvodu, nemovitost bude stejně užívat, jak jsem pochopil z dotazu. Fakt, že má manžel v nemovitosti trvalé bydliště a žije tam, neznamená, že nemovitost spoluvlastní, nebo Vás může přímo omezovat v dispozici s nemovitostí. Má pouze právo nemovitost až do rozvodu užívat z titulu společné domácnosti.
 
 


Právní poradna BP: Nemovitost získaná dědictvím je vaše

Diskutovat (0)