70 % Čechů nikdy netajilo před partnerem úvěr, třetina má dokonce společnou půjčku


13. 07. 2019  00:32          komentáře (0)

Téměř 70 % Čechů vždy informovalo svého partnera či partnerku o svých půjčkách a třetina párů spolu dokonce úvěr sdílí. Případné zatajení se týká nejčastěji menších částek do 50 tisíc korun, takový úvěr zamlčela téměř čtvrtina dotázaných. Nejčastějším důvodem k zatajení půjčených financí jsou obavy z nesouhlasu partnera či partnerky. Vyplývá to z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

70 % Čechů nikdy netajilo před partnerem úvěr, třetina má dokonce společnou půjčku




Češi ve velké většině půjčky před svými partnery netají, 68 % lidí žijících v páru vždy řeklo o vypůjčených financích svému protějšku pravdu. Zbývající respondenti uvedli, že někdy svůj úvěr před svým partnerem či partnerkou zamlčeli. V 11 % případů se jednalo o částky do 10 tisíc korun, ve 13 % případů o částku mezi 10 až 50 tisíci korunami a v 8 % o částku mezi 50 až 500 tisíci. Vyšší částku už si téměř nikdo zapřít netroufl.

 

Sdílená půjčka jednoznačně s partnerem

Výsledky průzkumu ukazují, že obzvláště u vyšších částek je pro české páry půjčka společným tématem. „Potvrzuje to i rostoucí zájem o sdílené úvěry, konkrétně partnerská půjčka u nás tvoří více než 50 % úvěrů poskytnutých na vyšší částky. Kromě nižšího rizika neschopnosti splácení oceňují páry zvýhodněné podmínky a možnost získání vyšší částky půjčených peněz,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis. 

Ačkoliv 60 % Čechů uvádí, že si úvěr vzalo samo, druhou nejčastější volbou jsou právě společné úvěry se svými protějšky. Takovou půjčku si dle průzkumu již někdy vzala celá třetina dotázaných, nejčastěji přitom na větší a finančně náročnější projekty jako pořízení nebo rekonstrukci bydlení, koupi auta nebo vybavení domácnosti. Společný úvěr s rodiči nebo sourozenci si naopak někdy vzala pouhá 3 % lidí.

 

Tajnostem nahrávají obavy z odmítnutí

Pokud se jeden z páru rozhodne o půjčce raději pomlčet, hlavní příčinou je strach z nepochopení a nesouhlas s úvěrem ze strany partnera nebo partnerky. Tento důvod zmiňuje třetina dotázaných. Často se také lidé o úvěru nezmiňují kvůli výši půjčky. Zatímco ale ženy úvěr před partnerem v minulosti zatajily spíše proto, že zapůjčená částka byla příliš vysoká, muži častěji o úvěru partnerce neřekli, protože se dle nich jednalo o zanedbatelnou částku.

Podle průzkumu Cofidisu pak pětina respondentů uvádí, že neviděla žádný důvod informovat svůj protějšek o půjčce vzhledem k tomu, že v domácnosti stejně všechno financují oni sami. Zajímavostí je, že tuto příčinu uvedl téměř shodný počet mužů i žen. Poslední důvod k zatajení půjčky je vcelku prostý, 15 % Čechů totiž vůbec nepovažuje za důležité o takových věcech v partnerském vztahu mluvit. 



70 % Čechů nikdy netajilo před partnerem úvěr, třetina má dokonce společnou půjčku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16377982208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více