Absurdity nejen u bankovních poplatků. Nevyhýbají se ani investicím, spoření či pojištění


09. 03. 2017  00:06     Broker Trust     komentáře (0)

V letošním roce končí po jedenácti letech anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Podle organizátorů se český trh pozitivně vyvíjí a plateb, nad kterými leckdy člověk kroutí hlavou, výrazně ubylo. 

Absurdity nejen u bankovních poplatků. Nevyhýbají se ani investicím, spoření či pojištění




S absurdními poplatky a absurditami obecně se ale klient nemusí setkat jen ve spojení s běžným bankovním účtem, narazí na ně i v investicích, stavebním spoření či v pojištění. Podívejte se na výběr několika případů, nad kterými může leckdo povytáhnout obočí.

V investiční oblasti, typicky u podílových fondů, se mohou klienti často setkat s tzv. předplacenými poplatky. Jedná se o případy, kdy se investoři, kteří chtějí vkládat peníze do fondu pravidelně například po dobu deseti let, rozhodnou, že nejdříve zaplatí poplatky za obhospodařování svých prostředků místo toho, aby poplatky platili průběžně. Za to jim investiční společnost zpravidla poskytne slevu.  Tento postup vypadá na první pohled výhodně, investor by poplatky platil stejně, tak proč je nemít levnější. Je ale potřeba si uvědomit, že několik prvních měsíců klient splácí pouze poplatky a peníze se mu začnou v investici reálně úročit až po jejich splacení.

„Výnosy, které by člověk získal, kdyby se mu prostředky zhodnocovaly od začátku investice, mohou leckdy předčit díky slevě ušetřené peníze.  Záleží tedy na výši nabízené slevy, délce investice, situaci na trhu a předpokládaném výnosu. Každý investor by měl tyto faktory vzít při rozhodování o způsobu investování a placení poplatků v potaz. Taktéž by se investor měl zamyslet nad tím, jak pravděpodobně využije tento předplacený objem – přeci jen kdo z nás ví, jak bude jeho život vypadat za 30 let?“ upozorňuje Jiří Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Absurditou, která si už ale nezadá s nesolidním jednáním, je u investic také dvojí placení poplatků. Jedná se třeba o případ, kdy poradenská společnost nabízí klientům možnost pravidelně investovat za fixní poplatek, jakýsi honorář za zprostředkování investice. Co už ale firma nezmíní, je fakt, že klasický vstupní poplatek si strhává i fond, do kterého klienti peníze vloží.

„Takové dvojí placení poplatků je především věcí minulosti, ale klienti by stále měli být ostražití a vždy se zajímat ke komu, v jaké výši a za co poplatky směřují,“ dodává Jiří Pech. V některých případech, například když jsou klientovy peníze investovány prostřednictvím investičního životního pojištění do tzv. fondu fondů (fond, který investuje peníze do jiných podílových fondů) mohou být různé poplatky účtovány až třikrát.

„I dnes se můžeme setkat na přepážkách bank s jednorázovým životním pojištěním, jehož prostřednictvím lze investovat do konzervativního fondu s neúměrně vysokým poplatkem za správu ve výši 2,4 procenta ročně,“ doplňuje Dušan Šídlo, pojistný analytik Broker Trustu.

Zdražování poplatků

V pojišťovnictví obecně se můžeme setkat s celou řadou absurdních či absurdně vysokých poplatků. Například po loňském zavedení regulace provizí v životním pojištění, jejímž hlavním cílem bylo posílení ochrany klientů, některé pojišťovny paradoxně zvýšily vstupní poplatky za sjednání pojistné smlouvy. „Absurdita spočívá v tom, že regulace se v reálu přičinila o prodražení pojištění pro klienty. Nejvyšší poplatek za sjednání smlouvy životního pojištění se navýšil na dvaapůlnásobek roční platby klienta,“ říká Dušan Šídlo. A dodává, že v některých případech zavedly pojišťovny zpětně – už v době trvání pojištění – i poplatky za ukončení smlouvy, byť takový poplatek původně nepožadovaly. Absurdní je podle něho také nabídka garantovaných fondů ze strany pojišťoven, kdy je garantované zhodnocení rovno nule. Uvažujeme-li totiž i poplatky, je vlastně garantována finanční ztráta.  

 Absurdní poplatky se nevyhýbají ani stavebnímu spoření. Jedna ze stavebních spořitelen, která působí na českém trhu, ve svých sazebnících udržuje stále poplatek za snížení cílové částky. Tou je myšlen součet všech vkladů, státní podpory, úroků z nich (po odečtení daně) a také možného úvěru ze stavebního spoření.

Číst sazebníky se vyplatí

„Výši cílové částky si klienti volí podle toho, kolik a jak dlouho chtějí spořit. Pokud uzavírají spoření se záměrem čerpat i úvěr, je vhodné cílovou částku přizpůsobit výši předpokládané investice. V případě, že ale nakonec úvěr nepotřebují tak vysoký, je potřeba cílovou částku snížit. Naprostá většina stavebních spořitelen snižuje cílovou částku zdarma, ale stále se najde jedna výjimka. Rozhodně se tedy vyplatí pročíst si při uzavírání spoření sazebník poplatků,“ tvrdí Roman Bečička, úvěrový analytik společnosti Broker Trust.

U úvěrů na bydlení se stále absurdnějšími z hlediska celkového směřování trhu stávají poplatky za elektronickou administraci hypotéky. „Trend elektronizace administrativy bez poplatků pokračuje, ale nutno dodat, že velmi pomalu. I dnes se tak setkáváme v sazebnících s řadou poplatků za služby, kdy klient s bankou komunikuje elektronicky, a v podstatě jí tak šetří čas,“ doplňuje Jiří Kryl, analytik hypotečních úvěrů společnosti Broker Trust.



Absurdity nejen u bankovních poplatků. Nevyhýbají se ani investicím, spoření či pojištění

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12610415248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více