Asociace:
Češi si stále nesjednávají dostatečné pojistné limity


05. 04. 2018  09:00     čtk     komentáře (0)

Lidé si nesjednávají dostatečně vysoké limity pojištění ani po čtyřech letech od nabytí účinnosti nového občanského zákoníku. Uvedla to dnes České asociace pojišťoven. Zákoník upravil částky pro odškodnění pozůstalých v případě usmrcení či zaviněných následků na zdraví.

Asociace: Češi si stále nesjednávají dostatečné pojistné limity




Průměrné odškodnění z jedné škody stouplo ve srovnání se situací před platností nového zákona na dvojnásobek. Polovinu nejzávažnějších škod podle aktuální analýzy asociace musí klienti hradit ze svého.

V posledních letech se sice zvyšoval počet pojištěných i objem pojistného, aktuální průměrné pojistné 449 Kč za rok je podle asociace stále nízké. "Tento mírný nárůst nemůže výrazně ovlivnit průměrnou výši limitu pojistného plnění na škody na zdraví," uvedl hlavní analytik asociace Petr Jedlička.

Kvůli navýšení závazků novým občanským zákoníkem platí, že limit plnění jeden milion Kč na škody na zdraví, který představuje nejčastěji sjednávaný limit pojistného plnění u obecné odpovědnosti, již nestačí ani na průměrné odškodnění pozůstalých v případě zaviněného usmrcení.

"Dříve byly stanoveny pevné částky pro jednotlivé kategorie škod na zdraví. Nový zákon zavedl individuálnější náhrady poškozeným na základě posouzení konkrétní situace újmy pro pozůstalé i pro zraněného. Je například rozdíl, pokud riskantní jízdou na kole srazíte běžného chodce, nebo vrcholového tenistu, a zlomíte mu ruku," uvedla specialistka na neživotní pojištění asociace Lucie Žulavská.

Možnosti klientů pojišťoven pořídit si produkt s výrazně vyššími limity odškodnění u škod na zdraví v řádu desítek milionů Kč je znatelně pestřejší, než tomu bylo před dvěma lety, uvedl Jedlička. Na straně poptávky klientů je ale posun vnímání velmi pozvolný, doplnil.

Pokud limit sjednávaného pojistného plnění na škody na zdraví dosahuje deseti milionů Kč a více, lze jím pokrýt i závazky z trvalých následků v případě nutnosti vyplácet rentu. Jde například o ztráty na výdělku nebo o výpomoc v domácnosti, na které limity jeden až dva miliony Kč ne stačí.



Asociace: Češi si stále nesjednávají dostatečné pojistné limity

Diskutovat (0)