Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2013 71,7
Otakar Schlossberger

Původní klasická banka, která snad poskytuje vůči spotřebitelům všechny dostupné služby, které si lze představit. Pracuje nejen s klasickými pobočkami, kterých má velké množství, ale nabízí také formy elektronického bankovnictví, množství bankomatů k výběru hotovostí. Bohužel však může působit poněkud „nepružně“, a to snad už z důvodu své velikosti.

Její hospodářský výsledek za část roku 2013 je velmi dobrá, staví na stálé klientele, pro kterou je však celkem drahá. Z pohledu do sazebníku však lze dovodit, že pro běžného spotřebitele jsou ceny srovnatelné s ostatními bankami s výjimkou bank nízkonákladových. Sazebník je konstruován klasicky, ale z mého pohledu se jeví poměrně nepřehledný. Reklama na produkty banky není agresivní a nepříjemná. Poslední dobou jsem zaznamenal zvýšenou aktivitu v oblasti propagace spotřebitelských úvěrů za celkem příznivé RPSN.  

Internetové stránky působí moderně a současně. Relativně dobře se v nich lze zorientovat.

 

Hodnocená banka je velmi silně provázána na společenskou angažovanost, podporu potřebným a je známa svou podporou kultury, ale i sportu. Tato banka v rámci českých podmínek snad už nemůže mít více společenských aktivit. 

Olga Ortová Šeflová

I když Česká spořitelna učinila několik vstřícných kroků směrem k retailové klientele, např. snížení úrokových sazeb pro včas a v plné výši splácející klienty u některých úvěrů, ale její schopnost jednoduše a srozumitelně vysvětlit podmínky např. spotřebitelských úvěrů zdaleka stále nedosahuje úrovně bank, nově etablovaných na českém trhu. Dobrou zprávou pro menší firemní klientelu je možnost získání jinak těžko dostupných zvýhodněných úvěrů od České spořitelny ze zdrojů Evropské investiční banky. Také tato banka začíná oslovovat trh s nálepkami pro bezkontaktní platby. Opět se jí daří na hypotečním trhu a ve své reklamní kampani se zaměřuje na mladé rodiny. Ve fundovanosti obsluhy klientů má však stále rezervy. Za pozitivní je možno považovat její dlouhodobé působení v neziskové sféře a charitativní činnosti (+3 body)

Martina Hedvičáková

Česká spořitelna zachytila trend poslední doby a pro propagaci svých produktů využívá Facebook a YouTube. Česká spořitelna také 12. srpna uvedla na trh bezkontaktní nálepky s funkcí debetní karty.

Erste Group plánuje plně splatit podílový kapitál ve výši 1,76 miliardy a zvyšuje kapitálu o EUR 660 milionů.

Konsolidovaný čistý zisk (IFRS) České spořitelny za 1. pololetí 2013 zůstává stabilní na úrovni 8,15 mld. Kč.

Česká spořitelna je nejlepší bankou v ČR podle Euromoney, obhájila loňské vítězství. Česká spořitelna je OVB Nejvstřícnější bankou – Handicap Friendly za II. čtvrtletí 2013

 

Česká spořitelna získala od Evropské investiční banky (EIB) dalších 150 mil. EUR na podporu tuzemských malých a středních firem. 100 mil. EUR je určeno inovativním podnikům, které získají úvěry s nižší úrokovou sazbou o 0,2 %, a 50 mil. EUR pak na podporu energeticky úsporných projektů. 

Hana Fojtová

Banka mě zaujala nabídkou pro klienty, kteří mají půjčku a řádně ji splácí. Zvolila nový benefit, který nenabízí žádná jiná banka. Každý rok sníží úrok o 1%.  Při splatnosti na 7 let, může tedy postupně snížit úrokovou sazbu až o 6 %.  Marketingové nabídky bank jsou různé. Někde vrátí  část úroku, jinde nějakou tu splátku. Propočítat si výhodu pro porovnání je pro klienty složité.  Tak určitě mohou mít minimálně dobrý pocit, že nějakou výhodu dostali.  Kromě toho si klienti mohou  zdarma  změnit výši splátky nebo sjednat odklad 2x za rok odklad splátek.

Banka má nyní také podstatně jednodušší ceník.  Všimla jsem si, že změnila také nabídku osobních účtů. Osobní účet II získáte v základní variantě balíčku služeb za  69,- Kč. Levněji to nejde. Jednodušší varianty bez balíčku již nejsou v nabídce. Senioři mají slevu 10 Kč. Mladí do 30 let nový účet Fresh zdarma.  Jiná varianta skládání služeb. Vpodstatě podražilo. V základním balíčku jsou kromě praktických služeb jako platební karta, 2 výběry z bankomatu a internetové bankovnictví zahrnuty služby méně často využívané. Například změny PIN ke kartě, odemknutí/zamknutí   karty,  změny limitů, obrázek ke kartě, atd. To možná klienti koupí, co ani nechtějí.

Česká spořitelna uvedla v srpnu na trh bezkontaktní nálepky s funkcí debetní karty.  Navázala na vydáváná bezkontaktních platebních karet. Pro nové účty je nálepka zdarma. Jinak za 6 Kč měsíčně. Bezkontaktní nálepky mají platnost 3 roky a jsou na výběr ve dvou designech. Klienti si také mohou zařídit stejný PIN k nálepce jako mají k debetní kartě. Bezkontaktně lze provádět platby do 500 Kč, vyšší pak se zadáním PIN.

 

Kienti české spořitelny, kteří se zúčastnili  festivalu Colours of Ostrava,  určitě potěšila sleva 20% na vstupném.  Banka spolupracuje s festivalem od roku 2003. Umisťuje zde také svoje mobilní bankomaty. Peníze stále při ruce.

Miroslav Zeman

Česká spořitelna zůstává dlouhodobě nejlépe hodnocenou bankou mezi porotci. Ani třetí čtvrtletí se na tomto faktu nic nezmění. Banka je tradičně velmi aktivní, má velmi široký záběr aktivit a lidé za své poměrně vysoké poplatky získávají relativně vysokou kvalitu.

Banku je třeba také ocenit z pohledu hodnocení osob se zdravotním postižením, kteří i třetí čtvrtletí ocenili Českou spořitelnu, jako Nejvstřícnější banku pro osoby se zdravotním postižením OVB Nejvstřícnější banka - Handicap Friendly.

Třetí čtvrtletí začala banka umístěním v anketě. Česká spořitelna získala ocenění Euromoney Best Bank in the Czech Republic 2013. Stala se tak nejlepší bankou v České republice a obhájila prvenství z loňského roku.

V oblasti bezpečnosti přišla Česká spořitelna s velmi zajímavou novinkou. Česká spořitelna zdokonalila bezpečnost svých bankomatů. Na vybrané bankomaty začala instalovat speciální zařízení, které chrání klienty před přečtením PIN kódu pomocí skryté kamery, tzv. PIN Shield (ochranný štít klávesnice, viz. obrázek). Podvodníkům se tak opět více ztíží zneužívání bankomatů a chyb klientů.

V oblasti hypoték snížila Česká spořitelna úrokové sazby až na samotné dno, tedy 2,99 %, resp. 2,79 % při sjednání pojištění schopnosti splácení.

V oblasti nových technologií zavedla v srpnu roku 2013 Česká spořitelna skutečně výhodnou novinku. Česká spořitelna 12. srpna uvedla na trh bezkontaktní nálepky s funkcí debetní karty. Nové bezkontaktní nálepky jsou pro každého, kdo rád používá moderní technologie a nerad hledá hotovost.

 

Souhrnně řečeno, Česká spořitelna opět nezklamala. Její aktivita, relativní vstřícnost a šíře nabídky ji opět zajišťuje vysoké hodnocení.

Bankovní poplatky 3Q 2013 60
Bankovní poplatky.com

Banka zaměřená na retailové klienty s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami, ale v tomto čtvrtletí přišla rovnou s novým účtem - Osobní účet České spořitelny II. Banka jej doprovází titulkem – „jeden účet na celý život“. ČS tak zřejmě opouští svůj doposud zavedený zvyk nabízet samostatné balíčky pro děti, studenty či seniory. Základní balíček je pro všechny stejný a stojí 69 Kč měsíčně, pro seniory je to pak 59 Kč a pro děti a studenty do 30 let je zdarma. Základní nabídková struktura banky se evidentně v tomto kvartále změnila, zatím je ovšem brzy hodnotit, jakým směrem posuneme naše hodnocení v této části. Každopádně to na první pohled vypadá jako přehlednější nabídka, než doposud. Balíčkový účet ČS budeme podrobně sledovat s výhledem pozitivní změny v dalším čtvrtletí.

Banka připravila od července svůj zcela nový balíčkový účet - Osobní účet České spořitelny II s cenou 69 Kč za měsíc (pro seniory 59 Kč, pro děti a studenty do 30 let zdarma). Součástí balíčku jsou až 2 výpisy z účtu, platební karta Visa Classic s vlastním obrázkem, měsíčně 2 výběry z bankomatů ČS, všechny příchozí platby, všechny změny PINu a limitů ke kartě. Banka také nabízí doplňkové služby a to za příplatek 29 Kč (za každou službu), klient si může vybrat, co by na svém účtu potřeboval rozšířit – všechny odchozí platby v Kč, všechny výběry z bankomatů ČS, kontokorent, 25 informačních sms, všechny výběry z bankomatů v zahraničí v rámci skupiny Erste zdarma a z ostatních za výhodnou cenu, zvýhodněné zahraniční platby v EUR či další platební karta. ČS zároveň s novým balíčkem zrušila od 1. 7. 2013 v rámci Programu výhod možnost si sjednat slevu z měsíční ceny Osobního účtu ČS, Osobního účtu ČS Student a Osobního účtu ČS Junior. Vzhledem k čerstvým změnám a vysokému hodnocení banky v této části, nebudeme prozatím měnit hodnocení v této části.

Banka s novým balíčkovým účtem přišla i se změnou podoby sazebníku. Nový Osobní účet České spořitelny II. je tak jen v jednom dokumentu, který se vešel na 4 strany. Je zde zřetelně vidět, z čeho se balíček skládá, co si lze připlatit a jaké další služby banka nabízí. Je sice pravda, že i nadále má banka část služeb zvlášť v dalších dokumentech – přímé bankovnictví, platební karty, platební styk – nicméně sazebník se vydal směrem k větší přehlednosti. Tudíž jsme se rozhodli zvýšit hodnocení banky v této části a to po třech letech o 0,5 bodu.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose pak logicky vyplývá, že se postavení ČS vlivem nového balíčkového účtu změnilo a to oběma směry. Standardní klient nově zaplatí 2.161 Kč (minule 2.145 Kč) ročně a aktivní klient pak 4.006 Kč (minule 5.038 Kč) ročně. Vzhledem k jen mírnému zvýšení nákladů u standardního klienta, ale zato znatelného snížení (o více než 20%) u aktivního klienta, jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Česká spořitelna odmění řádně splácející klienty snížením úrokové sazby o 1 % ročně, 20. 9. 2013

Česká spořitelna přichází s podzimní marketingovou akcí, která klientům přináší hned několik zvýhodnění. Klienty, kteří si u České spořitelny od 23. září do 31. prosince 2013 sjednají jakoukoliv půjčku, odmění banka za každý rok řádného splácení snížením úrokové sazby o 1 %. Pokud si klient zvolí půjčku např. na sedm let, může mu Česká spořitelna v průběhu splácení snížit úrok až o 6 %. Další zvýhodnění (bez časového omezení) pak přináší speciální balíček služeb (odklad, snížení, zvýšení a změna splátky), který se týká nejen nových půjček, ale i konsolidací. Do konce roku navíc stále platí poplatkové prázdniny u úvěrů, kdy si klienti mohou sjednat nový hotovostní a spotřebitelský úvěr nebo hypotéku bez poplatku za správu úvěru.

 

 

02. 01. 2024  06:28
Veřejnost 3Q 2013 60
Jiří Křídlo
Jan Komár

Je to moje domovská banka a jsem s ní plně spokojený

David Stříbrsky

Stabilní banka -  to je +

vyšší poplatky - to je mínus

Nejsou všechny běžné služby automaticky zdarma. Drahá banka.


Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty