Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2016 66,7
Miroslav Zeman

Česká spořitelna má vynikající název. Odkazuje se na to, že je Česká, a že v ní můžou široké masy lidí spořit. I služby České spořitelny jsou orientovány na masy klientů, kteří jsou největší hodnotou této velké banky. Postupně se však snaží banka prosazovat i své prémiové produkty, které nabízí movitějším a bohatším klientům. Banka se snaží poskytovat i služby na míru. Tyto služby však stále mají nádech masovosti a efektivity tak, aby je mohlo využívat vždy co nejvíce lidí. Stále však lidé, kteří hledají skutečně individuální a osobní přístup a nové možnosti nesvazované přísně určenými parametry produktů naleznou lepší přístup v bankách jako UniCredit Bank či Raiffeisenbank.

Banka patří mezi tři největší tuzemské banky a je také z hlediska poboček a bankomatů a jejich orientace nejdostupnější. Tato výhoda znamená pro banku jistotu klientů, kteří jsou na pobočkách a bankomatech, které jsou často jediné v malých či středně velkých obcích závislí.

S čím přišla banka v III. čtvrtletí 2016

Česká spořitelna se svou službou SERVIS 24 Mobilní banka opět zabodovala v anketě Mobilní aplikace roku 2016, v kategorii Klientský servis se umístila na druhém místě a mezi bankovními aplikacemi byla nejlepší. Kvalitu aplikace hodnotila široká veřejnost, tedy přímo její uživatelé. SERVIS 24 Mobilní banka tak ještě o příčku vylepšila umístění z předchozích dvou let.

Česká spořitelna také zatraktivnila v srpnu své půjčky. Banka k nově sjednaným úvěrům odpouští až 15 posledních splátek namísto dosavadních 12. Touto nabídkou odměňuje ty, kteří úvěr pravidelně splácejí. Akce platí od 15. srpna 2016.

Česká spořitelna: Úvěry od České spořitelny teď ještě výhodněji: při řádném splácení odpustí až 15 splátek

Česká spořitelna se snaží být čím dál vstřícnější a to zejména v produktové oblasti. Namísto dosavadní 12 splátek odpustí ČS svým novým klientům až 15 splátek, pokud budou svou půjčku řádně a včas hradit. Odpuštění splátek jako benefit preferuje nejvíce klientů a není se co divit. Nejlepším benefitem jsou prostě peníze, nebo úspory. Žádné mobily, tablety nebo hračky. Banka se tak chce ve velké konkurenci prosadit v segmentu, který aktuálně je pro banky nejvýnosnější – spotřebitelské úvěry. Jestli to takto půjde dál, tak abychom se v budoucnu nedočkali odpuštění všech splátek úvěru, jako maximální možný bonus.

Česká spořitelna: Klienti České spořitelny již biometricky podepsali přes půl milionu dokumentů

Česká spořitelna chce být určitě opět Zelenou bankou. Proto také přichází s novými ekologickými aktivitami a produkty. Mezi poslední patří rozšiřování možnosti biometrických podpisů. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o nepodstatnou věc, není tomu tak. Biometrické podpisy, díky malému zařízení Signpad, umožňují bankám šetřit v poměrně velkém měřítku náklady a šetřit hlavně životní prostředí. Úspora tun papírů ročně totiž zachrání mnoho stromů, které by jinak byly pokáceny, uspoří energii, která by musela být na jejich výrobu použita i pohonné hmoty, které by musely být vynaloženy na dopravu papíru do banky. Dále pak banka ušetří spoustu místa z důvodu nově digitálního archivování podepsaných dokumentů. Úspora je to i pro klienty. Zejména časová. Mít vše uložené na flash disku a nemuset si nosit domů k uskladnění stohy papíru je také velmi příjemná záležitost.

Česká spořitelna: Vydejte se na dovolenou s Českou spořitelnou, bez poplatků a bez starostí

Co se za takovým lákavým názvem či sloganem skrývá? Nic zázračného to není. V podstatě se jedná o jednu z akcí, které využívají a propagují i jiné banky. Tedy možnost vyměnit si cizí měnu zdarma a bez poplatků. Vše samozřejmě s využitím měnového kurzu stanoveného příslušnou bankou. Klient přitom musí použít k výměně prostředky ze svého účtu vedeného samozřejmě u České spořitelny. Je to hezké, pro klienty této banky asi i příjemné, ale nic převratného to rozhodně není. Kritizovat toto opatření, ale rozhodně nemůžeme.

Česká spořitelna: Koupě bytu na investici se podle Realitní společnosti České spořitelny stále vyplatí

Koupě bytu na investici se určitě vyplatí, ale ne vždy a všude. Stačí si vzpomenout na kritický rok 2008, kdy k podobným koupím na investici vyzývaly nejrůznější instituce, a během několika měsíců praskla cenová bublina a cena nemovitostí spadla až o třetinu. A to jsme v ČR dopadli ještě z Evropy nejlépe. Jako u každé investice i při koupi bytu musíme posuzovat cenu nemovitosti, výši možného nájmu, kterého můžeme dosáhnout a to i možným rizikem neplacení, a možný vývoj ceny nemovitosti v budoucnosti. Jinak se také vyplatí pořízení bytu ve velkém městě a ve městě menším. Investovat a to i do nemovitostí je třeba s rozmyslem a k tomu odpovědný investor žádná podobná doporučení motivovaných co největším objemem prodejů nepotřebuje.

Česká spořitelna: Úvěr od Buřinky mohou klienti nově získat od 4,55 %

Kouzelní Pokustón vytahoval z klobouku králíky, Stavební spořitelna České spořitelny vytahuje z buřinky nízké úroky. Pokud tedy potřebujete vymalovat, nebo upravit dětem dětský pokojíček přijďte k Buřince, řekněte kouzelné zaklínadlo a Buřinka vám vyčaruje úvěr s úrokem od 4,55 %. Ve srovnání s cenou hypoték se jedná o velmi vysokou sazbu, ve srovnání se sazbami spotřebitelských úvěrů se ale jedná o sazbu velmi dobrou. Ale jako finančně gramotné klienty by nás zajímala také ta RPSN, kterou stále dokola učíme své čtenáře a nejen čtenáři, ale i banky nebo stavební spořitelny stále zásobují klienty informacemi o nízké úrokové sazbě, ale o výši RPSN se nic nedozvíme, nebo se tato informace krčí někde pod čarou.

Olga Ortová Šeflová

V poklidném letním období nepřipravila Česká spořitelna žádné technologické novinky, ani vylepšení modelů obsluhy pro své klienty, zato však zasáhla do obchodních podmínek. Je tedy s podivem, že banka, které počet klientů rozhodně neroste, si dovolí zvýšit některé poplatky a odůvodňuje to velmi nevhodně kritikou krátkozrakosti bezpoplatkové politiky konkurenčních bank. Také její plánovaná, a zřejmě z hlediska efektivnosti nezbytná, redukce počtu bankovních míst, tedy rušení některých poboček, rozhodně vstřícnost této banky k jejím klientům nezvyšuje. 

Bedřich Danda
Markéta Grušáková
Martina Hedvičáková

V době letních prázdnin banky většinou nenabízejí tolik akcí a bonusů jako ostatní měsíce. Akce jsou především zaměřeny na cestování a výběry z bankomatů v zahraničí. Některé banky provádí pro klienty osvětu, aby se vyhnuli zbytečným poplatkům.

První čtvrtletí bylo ve znamení refinancování úvěrů a hypoték a získání co nejvyššího počtu nových klientů. K tomu i banky uzpůsobovaly svoji úrokovou míru u daných produktů. Tento trend pokračoval i ve druhém čtvrtletí 2016. Nicméně v době prázdnin banky nenabízely tolik akcí jako na jaře a začátkem léta. Došlo k mírné stagnaci, kdy v září opět dochází k oživení hypotečního trhu. Například v září UniCredit bank přišla s jednotnou úrokovou sazbu  od 1,29 % p. a

Dalším trendem pokračující z minulého roku je orientace na mobilní aplikace pro chytré telefony, které se banky snaží inovovat a modernizovat. Třetí čtvrtletí bylo většinou ve znamení bezkontaktních platebních nálepek.

Některé banky se zaměřily i na podporu českých olympioniků v Riu. 

Česká spořitelna v době prázdnin nebyla letos tak aktivní jako ostatní banky.

Bankovní poplatky 3Q 2016 60
Bankovní poplatky.com

Banka zaměřená na retailové klienty s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami. Aktuálně nedošlo k významným strukturálním změnám a tak hodnocení necháváme ve stejné výši.

Banka byla v aktuálním kvartále celkem aktivní. Změn jsme zaznamenali několik. V sazebníku přibyla nová položka - platba kartou - hazardní hry, sázky, loterie za 20 Kč. Banka zatím tento poplatek klientům neúčtuje (v sazebníku najdeme poznámku: „cena se neuplatňuje od 1. 7. do 31. 12. 2016“). Banka zdražila výběr hotovosti kreditní kartou z vlastního bankomatu z 39 Kč na 50 Kč a z bankomatu jiné banky či cash advance z 49 Kč na 80 Kč a pak také výpis z účtu v papírové podobě z 25 Kč na 30 Kč. Naopak zlevnila potvrzení o složení prostředků na účtu nebo o zůstatku na účtu zpracované na žádost klienta z 500 Kč + DPH na 250 Kč + DPH. Vzhledem k pohybům oběma směry, ponecháváme hodnocení v této části beze změny.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn, tudíž naše hodnocení nemáme důvod měnit.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS u standardního klienta mírně zdražilo na 2.389 Kč (minule 2.361 Kč) ročně, stejně jako u aktivního klienta na 4.580 Kč (minule 4.393 Kč) ročně. Pro aktuální čtvrtletí necháváme naše bodování z minula beze změn.

Veřejnost 3Q 2016 55
Rozhodně bych neměnil a se svou poradkyní jsem 100% spokojený, například i s konceptem Moje zdravé finance
ČS je velice vstřícná a moderní banka se super aplikacemi a líbí se mi individuální přístup ke klientovi.
Česká spořitelna je super banka, pokud člověk využívá bankovní dům tak jak se využívat má, může mít i velmi zajímavé výhody u této banky. A to že se objeví i nějaký ten poplatek, je podle mě za kvalitní a dostupné služby zcela normální. Zlepšil by jsem pouze marketingovou stránku této banky.

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty