Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna, a. s.
Předseda představenstva a generální ředitel: Tomáš Salomon
Olbrachtova 1929/62, 140 00 Praha 4
Tel.: 261 071 111
E-mail: csas@csas.cz, www.csas.cz

Kód banky: 0800

Infolinka:+420 800 207 207

Blokace karet: +420 800 207 207

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,4 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8,5 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018

Základní fakta k 30. 6. 2019

Aktiva celkem 1 504,5 mld. Kč
Počet klientů České spořitelny 4,6 mil.
Počet aktivních klientů internetového bankovnictví a BUSINESS 24 1,5 mil.
Počet zaměstnanců Finanční skupiny České spořitelny 9 821
Počet poboček 487
Počet bankomatů a platbomatů více než 1 700
Počet karet 2,89 mil.

Kvartál
1 2 3 4

2. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 1Q 2019 60,6
Miroslav Zeman

Jedna z nejvýznamnějších bank na tuzemském bankovním trhu. Vlastní jí Rakouská Erste. Pro Erste představuje Česká spořitelna významný zdroj příjmů. Každý rok zasílá Česká spořitelna svému vlastníkovi dividendy převyšující 10 miliard korun.

Jedná se o banku s největším počtem drobných klientů. Najdete u ní vlastně všechny bankovní produkty od těch standardních (běžné účty, úvěry, hypotéky) až po ty specializované (individuální služby pro podnikatele, investice, investiční poradenství).

Banka v poslední době zapracovala i na své pozitivní image. Jaké další banky nabídla běžný účet bez poplatků a poplatková politika banky začala být výrazně přívětivější, než tomu bylo před několika lety. Banka se tak snaží držet krok s dravými a dynamickými nízkonákladovými bankami.

Česká spořitelna nabízí u hypoték Expresní čerpání a Variabilitu splátek zdarma

Česká spořitelna v rámci akční nabídla na začátku března 2019 volitelné služby k hypotečním úvěrům Expresní čerpání a Variabilita splátek zcela zdarma. Nabídka platila k produktům Hypotéka ČS a Americká hypotéka. Standardně klient zaplatil za službu Expresní čerpání 2000 korun a Variabilitu splátek 3000 korun.

Fajn, že Česká spořitelna podpořila na začátku roku hypotéky, kdy zájem o ně dramaticky poklesl. Pro rozběhnutí tak lukrativního produktu se vyplatí něco obětovat a k tomu se odpuštění něčeho, čemu můžeme říkat poplatek, velmi dobře hodí. Ono to ale nebude stačit a tak v průběhu roku dojde i na pokles úrokových sazeb u hypoték, které před tím banky neprozřetelně zvyšovaly.

Česká spořitelna nabídne okamžité platby za stejnou cenu jako standardní platby

Česká spořitelna úspěšně dokončila testování a od 22. února umožnila klientům využívat okamžité platby za stejnou cenu jako standardní platby, tedy buď zcela zdarma (například se službou Moje zdravé finance, Erste Premier či Účet pro studenty) nebo za 7 Kč dle typu účtu klienta. Platby zcela zdarma nyní využívá více než jeden milion klientů České spořitelny.

Je poměrně cynické, když banka tak samozřejmou věc jako umožnění okamžitého placení, které v dané době zavádějí i ostatní banky, samozřejmě zcela zdarma, prezentuje jako nějakou úlevu či slevu klientům. Mělo by se jednat o samozřejmou inovaci, ve které jsme navíc byli proti zahraničí velmi pozadu. Banka by spíš měla konstatovat, že dohnala zpoždění vyspělejších zemí, a zavádí pro své klienty již logickou a dlouho očekávanou inovaci, za kterou by neměla chtít samozřejmě ani korun.

Česká spořitelna spustila od dnešního dne Apple Pay. Bezkontaktní platby tak mohou využívat všichni klienti banky

Všichni klienti České spořitelny mohou od dnešního dne využívat bezkontaktní platby mobilním telefonem pomocí technologie NFC. Poté, co Česká spořitelna loni v srpnu představila vlastní řešení Poketka pro uživatele telefonů a zařízení s operačním systémem Android, od dneška spustila také bezpečné a rychlé bezkontaktní platby Apple Pay.

Konečně také už dlouho očekávaná inovace, kterou postupně zavedly téměř všechny banky na trhu. Opět se jednalo o dost zdlouhavá očekávání. Kdyby banky investovaly alespoň malou část dividend, které posílají do zahraničí do investic na služby tohoto typu, které klienti poptávají a skutečně chtějí, mohly by být zavedeny o mnoho měsíců či let dříve. To by se pak měly banky skutečně čím chlubit.

Rok 2018 byl pro Českou spořitelnu úspěšný. Konsolidovaný čistý zisk vzrostl v porovnání s rokem 2017 o 5,1 % na 15,4 mld. Kč.

Česká spořitelna vykázala k 31. prosinci 2018 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 15,4 mld. Kč. Čistý zisk za rok 2017 činil 14,6 mld. Kč. V meziročním porovnání se tak čistý zisk zvýšil o 5,1 %. Ještě výraznější nárůst zaznamenal provozní zisk, který se díky výrazně rostoucím úrokovým výnosům a stabilním nákladům zvýšil o 9,3 % na 20,8 mld. Kč.

Už tradičně hodnotíme růst zisku bank obdobným způsobem. Na jednu stranu můžeme být rádi, že se bankám v České republice daří a vykazují tučné zisky. Na druhou stranu bankovní klienti, ani tuzemská ekonomika z růstu zisku nic moc nemají. Banky jsou jedním z největších vývozců zisků do zahraničí. Peníze které by mohly být investovány do silné inovace bankovních služeb, a výraznějším způsobem zvyšovat hrubý domácí produkt země, končí ve vyspělejších zemích, kde sídlí vlastníci tuzemských bank.

S Apple Pay za první měsíc od spuštění platí již 49 000 klientů České spořitelny

Bezkontaktní mobilní platby prostřednictvím služby Apple Pay si za první měsíc od spuštění aktivovalo 49 000 klientů České spořitelny, kteří provedli 591 tisíc transakcí a zaplatili za zboží a služby v celkovém objemu více než 256 milionů korun. Apple Pay u České spořitelny již používá více než polovina uživatelů mobilních telefonů iPhone.

Typický důkaz jak velká poptávka po této službě mezi klienty banky byla. Apple Pay zaznamenal raketový nástup. Banky tak mají potvrzeno, že musí velmi silně a aktivně naslouchat zájmu a preferencím svých klientů. Určitě by také neškodilo, kdyby banky byly aktivnější a používaly větší podíl ze svého zisku na rozjezd inovací. Česká republika by mohla být Švýcarskem Střední Evropy, pokud by byly zisky reinvestovány v ČR. Změny postoje bank se však jen tak nedočkáme.

Česká spořitelna pro komunikaci s klienty nově využívá Apple Business Chat

Česká spořitelna jako první banka na českém trhu implementovala na internetové stránky službu Apple Business Chat, díky které lze jednoduše přes iMessage komunikovat s bankéřem. Zahájit chat lze jednoduše z iPhonu kliknutím na bublinu zobrazenou na každé webové stránce České spořitelny. Uživatelé mobilních telefonů iPhone mohou také zahájit chat po vyhledání bankovní pobočky v aplikaci Apple Maps.

Za tuto inovaci a službu musíme Českou spořitelnu pochválit. Pěkná a užitečná inovace, která má smysl a pro klienty s iPhonem je skutečně efektivní. Oceňujeme jednoduchost a pohodlnost využití této služby. Tak kdo si chce nově sbalit oficiálním způsobem svojí bankéřku, nebo bankéře, nechť využije tento pohodlný způsob.

Bankovní poplatky 1Q 2019 63.7
Bankovní poplatky.com

2019 I. čtvrtletí (6, 7.5, 6, 6) = 6,37

Banka zaměřená na retailové klienty s výhodnou velkého klientského kmene z dřívějších dob. ČS pravidelně přichází s poplatkovými změnami či novými službami. Aktuální kvartál však byl poplatkově spíše klidnější, hodnocení ponecháváme na stejné úrovni, jako minule.

V této části ponecháváme hodnocení na stejné úrovni jako minule.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn, tudíž naše hodnocení nemáme důvod měnit. Aktuálně je rozložen na 36 stranách.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se náklady u standardního klienta proti minulému kvartálu nezměnily a setrvaly ve výši 1.591 Kč ročně. Pro aktuální čtvrtletí proto hodnocení neměníme.

Veřejnost 1Q 2019 41.3
Mě prijde internetové bankovnictví jako super. Vše přehledné, jasné, rychlé, včetně ikonek a log partnerů u plateb
Naprosto nefunkční a nepřehledné IB George, jen iritující klienty. Svévolné blokování peněz na účtech klientů (omezení převodů) bod falešnou záminkou zvýšení bezpečnosti, nesmyslné a neoprávněné vynucování vyplňování příjemce platby u každé platby - jinak nelze platbu odeslat ! Odchod z banky !
Naprosto nefunkční, iritující zvrácené internetové bankovnictví George. naprosto svévolné a nesmyslné blokování peněz na účtech klientů a omezování převodu pod záminkou zvýšení bezpečnosti, neoprávněné nucení klientů k vyplňování PŘIJEMCE PLATBY ve zvráceném a perverzním IB George. Odchod z banky.
Naprosto zvrácené, nepoužitelné a nefunkční internetové bankovnictví george.

Sazebníky

Image result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna pobočkyImage result for česká spořitelna sídlo


Pobočky

Bankomaty