ČSOB

Československá obchodní banka, a.s
Předseda představenstva a generální ředitel: John Arthur Hollows
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
Tel.: 261 351 111; 224 111 111
E-mail: info@csob.cz, www.csob.cz

Kód banky: 0300

Infolinka:+420 800 300 300

Blokace karet: +420 495 800 111

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 15,8 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 8 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2011 63,3
Jan Brázda

V oblasti hypotečních úvěrů ztratila banka svoje vedoucí postavení ve výši nabízených sazeb, kde ji o velký náskok momentálně poráží ČS. Z vlastní zkušenosti mohu posoudit, že banka není schopna ani ochotna nabídky ČS dorovnávat a ztrácí tak bonitní klienty.

V srpnu také ČSOB u hypoték zavádí novou službu mimořádná splátka 10 %, při jejímž využití může klient provést mimořádnou splátku hypotéky bez poplatku, a to vždy jednou ročně ve výši 10 % z aktuálního zůstatku úvěru. Opět např. ve srovnání s ČS není produkt příliš výhodný, neboť je omezen pouze 10% jistiny a i jeho cena (navýšení úroku o 0.1) je u stejného typu hypoték vyšší.

Pozitivně naopak hodnotím využívání vkladových bankomatů zdarma, ke kterému banka od srpna přistoupila a plán na jejich další rozšíření v budoucnu.

Další pozitivum je zavedení služby zabezpečení internetových plateb kartou (3D Secure), která funguje na principu jednorázového hesla zaslaného přímo na mobilní telefon klienta. Tento produkt je nabízen zdarma a účelně tak přispívá ke zvyšování bezpečnosti placení na internetu pro klienty ČSOB.

Helena Kadlecová

Oblast poplatků:

- ve sledovaném období byl upraven pouze poplatek za vklad hotovosti na účet - pro klienty pozitivní informace

Oblast úrokových sazeb:

- poklesly úrokové sazby u termínovaných vkladů s delší dobou splatnosti

- došlo ke snížení sazeb u hypotečních úvěrů

- byla upravena úroková sazby u úroku z prodlení úhrady u hypotečních úvěrů

- vzrostla úroková sazby u ČSOB spořicího účtu v EUR

Inovace  a novinky:

 - proběhla časově omezená letní kampaň na podporu prodeje kreditních karet

- v úvěrové oblasti byly zvýhodněny úvěry na bydlení a byla zavedena nová služba u hypotečních úvěrů - Mimořádná splátka 10%  

- klienti mohou využít novou službu zabezpečení internetových plateb kartou – 3D Secure, která lépe ochrání platební kartu nejen při platbách na internetu

Marketingové aktivity, komunikace:

- klienti byli upozorněni na nový Sazebník poplatků , který začne platit od 1.11.2011

- mediální kampaň zaměřená na investice a hypoteční úvěry

- v průběhu sledovaného období obdrželi klienti informační letáčky s nabídkou kreditní karty, Půjčky na lepší bydlení a zajištěných fondů

Bedřich Danda
Miroslav Zeman

ČSOB  se rozhodla v letních měsících podpořit své kreditní karty mohutnou reklamní a marketingovou kampaní. Během letních prázdnin běžal v ČSOB letní kampaň na podporu prodeje kreditních karet. Kampaň trvala od 1. července do 31. srpna a každý klient, který si v tomto období sjednal ČSOB Kreditní kartu a do poloviny září s ní provedl alespoň tři transakce v obchodech nebo na internetu (každá platba v minimální výši 300 Kč), obdržel jako dárek poukázku v hodnotě 500 Kč na benzín v síti čerpacích stanic OMV. Kampaň byla podpořena direct mailem a také nejrůznějšími materiály na pobočkách.

ČSOB také otevřela nové pobočky v Praze Chodově a stanici metra Budějovická. ČSOB otevřela novou pobočku v obchodním centru Chodov, která bude obsluhovat klienty z oblasti retailu i firem. Na pobočce bude také klientům nepřetržitě k dispozici bankomat pro vklady i výběry hotovosti.

V hypoteční oblasti se banka pochlubila poklesem úrokových sazeb na úroveň roku 2007. Aktuální úroková sazba ve výši 3,89 % p.a. u hypoték ČSOB je vázána na splnění podmínek, kterými jsou 70 % zástavní hodnota nemovitosti, tříletá fixace, účet u ČSOB a využití alespoň dvou ze tří pojištění u ČSOB (pojištění úvěru, pojištění nemovitosti nebo domácnosti).

Společenskou odpovědnost se banka rozhodla podporovat zajímavým způsobem. Pohnuté životní osudy s nadějí na šťastný konec jsou hlavním motivem nové kampaně ČSOB. Ta se objeví v druhé polovině července a během srpna především v tištěných médiích formou klasických obrazových i textových inzerátů („advertorialů“), na city-lightech a plakátech na pobočkách ČSOB. Protože jde o bohulibé téma, vzdaly se agentury nároku na honorář.

Banka se také velmi zajímavým a originálním způsobem prezentovala formou zpráv na téma finančních rekordů, které klienti banky realizovaly využíváním služeb ČSOB.

Banka se pochlubila vysokým nárůstem nově otevřených bankovních účtů. V letošním roce zaznamenala ČSOB 15% nárůst nově otevřených osobních kont. V 80 % případů si klienti volí vyšší typy kont, tj. ČSOB Aktivní konto nebo Exkluzivní konto.

Celkově banka ve třetím čtvrtletí nijak zvlášť nezazářila a hodnocení proto snižuji.

Martina Hedvičáková

ČSOB zrušila ve III. čtvrtletí poplatek za vklad hotovosti na účet a poplatek vklad hotovosti přes bankomat ČSOB (i pro podnikatele a firmy). Dále ČSOB zvýšila limit pro bezplatnou výměnu českých bankovek a mincí z 49 ks na 100 ks. Musejí to však být mince nebo bankovky stejné hodnoty. Výše poplatku však zůstává stejná: 2% z vyměňované částky, minimálně však 100 Kč.

Během letních prázdnin poběží v ČSOB letní kampaň na podporu prodeje kreditních karet. Kampaň potrvá od 1. července do 31. srpna a každý klient, který si v tomto období sjedná ČSOB Kreditní kartu a do poloviny září s ní provede alespoň tři transakce v obchodech nebo na internetu (každá platba v minimální výši 300 Kč), obdrží jako dárek poukázku v hodnotě 500 Kč na benzín v síti čerpacích stanic OMV. Kampaň bude podpořena direct mailem a také nejrůznějšími materiály na pobočkách.

Zatímco končící fond Global Partners ČSOB Světový click+14 vydělal svým investorům před letními prázdninami přes čtyři procenta ročního zhodnocení (za období od 1. 12. 2004 do 30. 6. 2011 dosáhl celkového zhodnocení 30,28 %), příležitost získat nadstandardní výnos mají díky nové nabídce fondů ČSOB i ostatní investoři.

Zájem o hypotéky roste: v ČSOB jsou sazby na úrovni první poloviny roku 2007.

Sazby hypoték na historicky nízké úrovni a obavy z další možné recese – to jsou důvody, proč klienti při vybírání hypotečního úvěru častěji než dříve sahají po dlouhodobých fixacích. ČSOB těmto klientům vychází vstříc a přináší akční nabídku, která je tentokrát zaměřená na 10leté fixace – sazbu 3,99 %, která je pro danou fixaci jedna z nejlepších na trhu.

Otevřeným fondům ČSOB se za poslední rok dařilo: nejvíc vynášely investice do realitních firem, komodit a vodohospodářství. Celkem 17 z 19 nabízených otevřených fondů ČSOB za poslední rok vzrostlo. Pouze dva fondy v tomto období poklesly, z toho jeden v podstatě stagnoval.

Od 1. srpna mohou klienti ČSOB využívat vkladové bankomaty zdarma. Poplatek, který v současnosti činí 6 Kč, bude podle nového sazebníku od 1. 8. 2011 zrušen pro všechny klienty. Banka také do konce roku plánuje instalaci dalších vkladových bankomatů, aby byly dostupné na více místech v rámci celé České republiky.

ČSOB otevírá novou pobočku v obchodním centru Chodov a u metra Budějovická v Praze.

ČSOB podepsala s Ministerstvem financí ČR smluvní dokumentaci, která ošetřuje podmínky poskytování služeb distributora pro spořící dluhopisy. Roční výnosy dluhopisů budou začínat od 0,85 % a končit na 6 % dle typu dluhopisu a délky splatnosti. ČSOB je připravena na spuštění prvního upisovacího období, jež začne 3. října 2011.

ČSOB a Poštovní spořitelna uvádějí pro své klienty významnou inovaci v oblasti internetových plateb.

V letošním roce zaznamenala ČSOB 15% nárůst nově otevřených osobních kont. V 80 % případů si klienti volí vyšší typy kont, tj. ČSOB Aktivní konto nebo Exkluzivní konto.

Bankovní poplatky 3Q 2011 66.3
Bankovní poplatky.com

Velmi aktivní banka i v tomto čtvrtletí. Změn banka provedla v poslední době několik, takže lze říci, že se postupně změnilo i celkové vyznění sazebníku a tedy i jeho struktura. Proto jsme se rozhodli po více než roce zvýšit o 0,5 bodu tuto část hodnocení.

ČSOB mění sazebník skutečně pravidelně. Naposledy se tak stalo k 1.8.2011 a pro klienty, kteří nemají rádi absurdní poplatky, to byla příjemná změna. Banka zrušila poplatek za vklad hotovosti na účet a také poplatek vklad hotovosti přes bankomat ČSOB (a to i pro podnikatele a firmy). ČSOB dále od srpna změnila i pravidla pro výměnu bankovek a mincí, stejně jako u ČS se limit zvýšil na 100 kusů (bankovky a mince ale musejí být stejné hodnoty) – poplatek ve výši 2% z vyměňované částky, minimálně 100 korun. Banka také pokračovala ve své nabídce výhodných hypoték včetně nulového poplatku za zpracování úvěru. Vzhledem k vysokému základu hodnocení jej zatím v této části ponecháváme. Pokud ovšem banka v těchto iniciativách bude pokračovat, zvýšíme ve 4. čtvrtletí hodnocení o 0,5 bodu.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Osobní konta jsou v jedné tabulce a je tak na první pohled zřejmé, co do balíčku patří a co nikoliv a to použitím malých barevných ikonek. Pozitivní je také fakt, že je sazebník na webových stránkách banky snadno k nalezení, stejně, jako třeba obchodní podmínky. Hodnocení pro toto čtvrtletí neměníme.

ČSOB zaznamenala v různých porovnáních Q Reportu Scott & Rose i Kalkulátoru bankovních poplatků za III. čtvrtletí nepatrné posuny směrem dolů. U standardního klienta v Q Reportu šlo o 4,4% (z 1844 Kč na 1763 Kč), u aktivního klienta pak o necelý 3% pokles nákladů (z 7280 Kč na 7064 Kč). K mírné změně došlo i u Kalkulátoru a to u aktivního klienta (Aktivní konto z 234 Kč měsíčně na 228 Kč. Pokud by tyto změny pokračovaly, jsme připraveni zvednout hodnocení v této části o 0,5 bodu.

Veřejnost 3Q 2011 61.1

klasická banka, platit a platit

Blanka Bergnerová

líbí se mi dětské konto, ale jinak bych tam asi nešla, i když nic zásadního proti nim nemám, ale zatím mně nijak nepřesvědčili

Viera Krincvajová

Banka splńuje moje představy o rychlých a spolehlivých bankovních službách. Jsem s ní spokojená. Nemám žádnou negativní zkušenost.

Jaroslav Číhal
Jiří Tomeš

ČSOB je pro mě docela nepřístupná. pro normální lidi co mají 10 000 až 22 000 je spíše nevhodná. Pro podnikatele a OSVČ je to docela dobrá banka. Vadí mi ale jejich sazby a proto jsem utekl když jsem zjistil, že tam budu mít studenta pouze do 18 a ne až do 30 jak to mám teď. proto 4

Filip Macko

Jsem velmi spokojený s touto bankou a to bude asi tím, že jsem student,.

Jaroslav Číhal
Axel Wolf
Jan Komár

Nelíbí se mi image této banky, kdy mi připadá, že nemá běžnému malému klientovi co nabídnout, ale orientuje se jen na velké firmy a podnikatele. Tuto pověst by měla banka trošku změnit.


Sazebníky

Image result for čsob pobočkyfoto

Image result for čsob pobočky


Pobočky

Bankomaty