Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2013 69
Otakar Schlossberger

Banka patří prozatím mezi banky menšího rozsahu, která postupně získává seriózní místo na bankovním trhu v ČR. Za svou celkem krátkou éru si vydobyla přístupem ke klientům velmi dobrou pozici. Buduje širší síť obchodních míst, pracuje na elektronizaci při poskytování základních služeb. Stále je však z informací uvedených na internetových stránkách vidět, že je zaměřena do oblasti investičních nástrojů peněžního nebo kapitálového trhu. Nicméně je bankou universální. Z jejich internetových stránek však není zřetelné rozdělení produktů pro spotřebitele a další klientelu. Nabídka služeb je komplexní bez rozdílu segmentu, banka rozděluje nabídku spíše podle druhů oblastí a produktů (akcie a deriváty, půjčky a úvěry, účet a internet) a až po kliknutí na produkt se tento rozdělí na příslušný segment. Je to také možný přístup, ale poněkud zdlouhavější, zejména pro spotřebitele. Sazebník je poměrně vstřícný a celkem jednoduchý. Banka patří mezi levnější alternativy v České republice. V rámci reklamy lze banku spatřovat zejména v televizi.

 

Není však zřetelná její společenská odpovědnost, tedy já jsem nenašel odkazy na charitativní nebo jinou společensky potřebnou aktivitu. Proto hodnocení ponechávám na úrovni mého minulého hodnocení.

Olga Ortová Šeflová

FOI banka stále získává další nové klienty, a to z oblasti retailové i podnikatelské klientely,  především malých a středních podniků. Stále drží exkluzivní poplatkovou politiku a proto za své běžné účty sbírá prvenství v soutěžích.. Výrazně rozvíjí mobilní bankovnictví (obsluhu pomocí tabletů, smart banking umožňuje mezinárodní platby, platby prostřednictvím QR kódů, investiční transakce apod.). Zajímavá je její nabídka už tradičně v oblasti investičních produktů, systematicky se pokouší i o zvyšování vzdělanosti klientů či budoucích klientů v oblasti investic. Je tedy klienty vnímána jako velmi vstřícná banka a jeden z nejpřednějších novátorů českého trhu  (+3 body)

Martina Hedvičáková

Moderní technologie zavládly v tomto čtvrtletí i u Fio banky. Fio banka zdarma zpřístupnila investiční aplikaci Fio Smartbroker pro iPhone a iPad. Aplikace, kterou již ocenily tisíce klientů s telefony a tablety s operačním systémem Android, dává možnost sledovat investice i zadávat pokyny nonstop.

 

Počet klientů Fio banky přesáhl 300.000, od začátku roku banka získala již téměř 75.000 nových klientů. Obhájce titulu Bankovní inovátor (s bezkontaktní kartou zdarma) tak dokazuje, že klienti mají zájem o moderní bankovní služby za nulové či nízké poplatky a jasné podmínky.

Hana Fojtová

Počet klientů Fio banky dosáhl v září 300 000 tisíc. Banka také obhájila titul Bankovní  inovátor  2013 v ocenění Hospodářských novin Nejlepší banka 2013.  Titul získalal za bezkontaktní kartu zdarma. Fio banka se objevuje na nejvyšší ch příčkách řady soutěží  a různých hodnocení  bankovních produktů a služeb.    Klienti mají zájem zejména o Fio bankovní účet, který je bez poplatků.

V září Fio banka  opět zahájila investiční semináře Školu investování, které budou probíhat až do prosince  v různých městech v ČR. Zájemci tak mohou zdarma získat informace a náměty pro svoje investování. Tentokrát přibude téma obchodování s akciemi v zahraničí. Přihlásit se může kdokoliv.

 

Pro sledování svých investic mohou  klienti Fio banky využít  ve svých telefonech a tabletech investiční aplikaci Fio Smartbroker , která je přístupná nyní přístupná i pro iPhone a iPad. Je možné si vše vyzkoušet v demoverzi.

Miroslav Zeman

Fio banka začala třetí čtvrtletí originálně. Opět posiluje svou pozici v oblasti investování a svým klientům investování maximálně usnadňuje. Fio banka zdarma zpřístupnila investiční aplikaci Fio Smartbroker pro iPhone a iPad. Aplikace, kterou již ocenily tisíce klientů s telefony a tablety s operačním systémem Android, dává možnost sledovat investice i zadávat pokyny nonstop.

Dále banka byla aktivní ve vzdělávací oblasti pro své klienty. Fio banka zahajuje bezplatné investiční semináře pro širokou veřejnost, a to ve spolupráci s českou burzou RM-SYSTÉM. Škola investování bude probíhat od druhé poloviny září do začátku prosince ve více než 50 městech po celé ČR. Takovéto aktivitě lze jen zatleskat.

Nechybí ani umístění v anketě. Fio banka se stala Bankovním inovátorem 2013 a obhájila tak loňský titul získaný za nejlepší novinku na bankovním trhu v ocenění Hospodářských novin Nejlepší banka 2013. Prvenství v této kategorii získala její bezkontaktní karta zdarma.

 

Banka se také pochválila za dosažený počet klientů. Počet klientů Fio banky přesáhl 300.000, od začátku roku banka získala již téměř 75.000 nových klientů. Obhájce titulu Bankovní inovátor tak dokazuje, že moderní bankovní služby za nulové či nízké poplatky a za stejných, férových podmínek pro všechny slaví úspěch.

Bankovní poplatky 3Q 2013 87.5
Bankovní poplatky.com

Fio banka se stala Nejvstřícnější bankou i pro rok 2012. Uvidíme, jak si v souboji bank povede letos. Zatím v každém kvartále skončila druhá. V I. čtvrtletí byla nejvstřícnější bankou KB a minule pak Air Bank. Jinak v aktuálním III. čtvrtletí nedošlo k žádným strukturálním poplatkovým změnám a tak hodnocení v této části ponecháváme na stejné úrovni jako minule.

Také ve III. kvartále udělala Fio banka jen kosmetické změny. Od 1. 9. 2013 mění banka minimální a maximální poplatek za poštovné za zaslání výpisu z účtu a to minimálně od 12,10 Kč (dříve od 10 Kč) a maximálně do 71,39 Kč (dříve do 24 Kč) včetně DPH. Do sazebníku zavádí Fio banka novou položku „Poštovné za zaslání výpisu poštou mimo ČR“ minimálně 24,20 Kč, maximálně 344,85 Kč včetně DPH. Vzhledem k tomu, nebudeme prozatím měnit hodnocení banky v této části.

Fio banka v tomto čtvrtletí zmodernizovala svůj sazebník. Aktuálně se rozkládá na sedmi stranách. Banka sazebník graficky zpřehlednila a opustila princip oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary). V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. Nicméně vzhledem k pozitivnímu faceliftu zvyšujeme hodnocení v této části o 0,5 bodu.

 

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje i ve III. čtvrtletí se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. První místo v Q Reportu Scott & Rose obhájila banka i pro III. čtvrtletí, jakkoliv se roční náklady standardního klienta nepatrně zvýšily na 158 Kč (minule 147 Kč). Hodnocení proto v této části nemáme důvod měnit. 

Veřejnost 3Q 2013 56.7
Jan Komár
David Stříbrsky

Proč mít účet u této banky? Zdarma jsou příchozí a odchozí platby ze Slovenska. Slaví den bez bankovních poplatků. Je možná komunikace přes formulář v internetbankingu. Vklad hotovosti na pobočce zdarma. Za určitých podmínek lze vybírat i z cizích bankomatů zdarma. Nabízí dobré cestovní pojištění k platební kartě.

Slabinou banky je: není mnoho bankomatů. Při zakládání účtu, klient získá štos papíru, také často nelze vše vyřídit online či přes internetbanking: zrušení cestovního pojištění, zrušit automatickou obnovu platební karty, zrušit osobní eurový účet, i když klient má ještě osobní účet v CZK. Nelze zjistit žádnou cestou zdarma PIN při zapomenutí. Zabezpčení do internetbankingu by mohlo být lepší, například pomocí SMS. Úročení v bance je chabé či žádné. Je nutný minimální vklad 100Kč u CZK, minimální vklad 10EUR u eurového účtu.

Základní běžné služby jsou zdarma.

Kvůli jistotě minimálních změn v poplatcích je vhodná pro zřízení více služeb.


Pobočky

Bankomaty