Fio banka

Fio banka

Fio banka, a.s.
Předseda představenstva a generální
ředitel: Mgr. Jan Sochor
Sídlo: V Celnici 10, 117 21 Praha 1
Tel.: 224 346 111
E-mail: fio@fio.cz, www.fio.cz

Kód banky: 2010

Infolinka: +420 224 346 800

Blokace karet: +420 224 346 777

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 1 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 0,32 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2017
Banka roku
2016
Banka roku
2015
Banka roku
2014
Ohodnoťte banku

Porota 2Q 2019 80,6
Miroslav Zeman

Banka, která se označuje jako česká, byla původně družstevní záložnou. Následně se přetransformovala na banku. Tato banka je vystupuje velmi dynamicky. Jednou z hlavních důležitých předností této banky byl už od počátku důraz na nízké či nulové poplatky u základních bankovních služeb. S touto filosofií pak banka velmi úspěšně funguje do dnes. Velkou předností banky je obchodování s akciemi a další investice, kterým se banka dlouhodobě věnuje. Banka také umí poskytovat špičkové služby v oblasti plateb do zahraničí. Nepřehlédnutelný je kvalitní a plošný marketing této banky.

Fio banka spouští Google Pay

Česká Fio banka začala svým klientům nabízet možnost placení mobilním telefonem, a to prostřednictvím aplikace Google Pay. Mohou s ní i vybírat z bankomatů nebo platit v e-shopech.

A i Fio inovuje a zlepšuje komfort klientů. Je fakt, že v různých vlnách zavádí tyto nové „povinné“ služby v podstatě všechny banky. Bylo tomu tak i u služeb konkurenčního jablka. Rozhoduje pak rychlost a komfort zavedení takové služby. Obliba placení prostřednictvím mobilu stále roste a mobil tak nahrazuje ve stále větším rozsahu karty, které se jeví jako zbytečná a přitěžující pomůcka zabírající cenné místo v peněžence.

Fio banka ruší nebo snižuje celou řadu poplatků

Česká Fio banka mění od úterý 23. 4. svůj ceník. Ruší nebo snižuje hned několik poplatků a jde tak vstříc požadavkům svých klientů. Mezi nejvýraznější změny patří Europlatby zcela zdarma nebo bezplatný výběr z bankomatu v zahraničí.

Rušení či snižování poplatků je jednou z věcí, kterou velmi oceňujeme. I když se často zdá, že poplatky nemají už kam klesat, opak je pravdou. I přes poměrně výrazné snižování poplatků v posledních letech je stále velký prostor pro jejich další pokles. Proti našim sousedům máme poplatky stále výrazně vyšší. Je tak určitě chválihodné, že i nízkonákladové banky své poplatky snižují.

Fio banka snižuje úrokové sazby hypoték

Česká Fio banka zlevňuje hypotéky, zájemci o bydlení je nyní mohou získat s úrokovou sazbou od 2,38 % p.a. Navíc mohou využít všechny stávající benefity, jako je mimořádná splátka bez poplatků i možnost flexibilního snižování měsíčních splátek díky speciálnímu Hypospořicímu kontu, které je ke každé hypotéce zdarma.

Fio banka se ve druhém čtvrtletí roku 2019 skutečně rozjela. Nesnižuje jen své poplatky, ale ještě stíhá i opět zavádět pokles úroků u hypotečních úvěrů.  K hypotéce navíc pokračuje i mnoho speciálních bonusů zvyšujících komfort klientů s hypotékou. Banka cítí, že i přes nižší úrokové sazby jsou hypotéky stále velmi lukrativním produktem s dlouhodobou jistotou a bezpečností. Snaží se tak větším konkurentkám ukrojit co největší podíl na tomto trhu.

Fio banka získala 4 ocenění v soutěži Zlatá koruna 2019

Dvě zlaté a dvě bronzové koruny získala česká Fio banka v tradiční soutěži finančních produktů Zlatá koruna 2019. Nejvyšší příčky ve svých kategoriích obsadil podnikatelský účet a investiční aplikace e-Broker, bronz si odnáší podnikatelský úvěr a osobní účet bez poplatků.

Fio banka si nevede dobře je v našem hodnocení bank Vstřícná banka, ale také v hodnocení dalších anket. Tentokrát zabodovala banka i v anketě Zlaté koruny. Umístila se tak na první místě v kategoriích podnikatelský účet, a investiční aplikace. Na třetím místě se umístila se svým osobním účtem bez poplatků a podnikatelským úvěrem. Fio banka ukazuje, že je spolu s Air Bank lídrem a tahounem trhu nízkonákladových bank. A za označení nízkonákladová se rozhodně tyto banky stydět nemusí. Spíš naopak.

Fio banka představuje nový Smartbanking pro iOS

Majitelé telefonů s operačním systémem iOS mohou ode dneška stahovat nový Smartbanking od Fio banky. Aplikace, na které banka v poslední době pracovala, má nový design a přináší nové funkce.

Další vylepšení pro velkou část klientů. Vše už funguje na bázi stažení programu, což usnadňuje klientům pořízení aplikace a její zprovoznění. Šikovné aplikace pak také představují velmi důležitou konkurenční výhodu pro banky. Například možnost investovat ze svých účtů přivedla k Fio bance nemálo klientů. To samé platí pro šanon od Air Bank.

Bankovní poplatky 2Q 2019 80
Bankovní poplatky.com

II. čtvrtletí 2019 (9, 8.5, 8, 7) = 8

Fio banka se v roce 2017 vrátila na 1. místo a získala opět titul Nejvstřícnější banky. Aktuálně žádnou strukturální změnu sazebníku banka neprezentovala.

Období 1. čtvrtletí bylo klidné i pro Fio banku. Vzhledem ke klidnému kvartálu nebudeme měnit hodnocení banky v této části.

Poté, co na počátku roku 2016 zmodernizovala Fio banka svůj sazebník a my to ohodnotili zvýšeným hodnocením, v aktuálním kvartále k žádným grafickým úpravám nedošlo. Aktuálně se sazebník rozkládá na osmi stranách. V sazebníku i nadále najdeme na relativně malém prostoru množství doprovodných a vysvětlujících textů. V I. čtvrtletí nemáme důvod naše hodnocení v této části měnit.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje se svým běžným účtem na prvním nebo druhém místě. Nicméně v Q Reportu Scott & Rose se aktuálně pohybuje na místě šestém (po přidání Banky Creditas a Hello bank! a zhoršení pozice Monety Bank) - roční náklady standardního klienta se výrazně zhoršily 512 Kč proti minulým 344 Kč. Hodnocení jsme tak byli nuceni zhoršit.


Pobočky

Bankomaty