Raiffeisenbank

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank a. s.
Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel
Hvězdova 1716/2b, 140 78 Praha 4
Tel.: 225 541 111
E-mail: info@rb.cz, www.rb.cz

Kód banky: 5500

Infolinka:+420 800 900 900

Blokace karet: +420 800 900 900

Chcete změnit banku? Využijte kodex mobility.

KODEX BANKOVNÍ MOBILITY

Zisk banky 2018: 3,36 mld. Kč

Čistý výnos z poplatků a provizí: 1,86 mld. Kč

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018


Kvartál
1 2 3 4

Banka roku
2010
1. čtvrtletí
2010
Ohodnoťte banku

Porota 3Q 2010 60,3
Miroslav Zeman

Raiffeisenbank – nejvstřícnější banka I. čtvrtletí se pochlubila vysokým nárůstem objemu poskytnutých hypoték za pololetí roku 2010. V prvním pololetí letošního roku poskytla Raiffeisenbank více než 3800 hypoték v celkovém objemu 6,7 miliardy korun. Oproti stejnému období předchozího roku to představuje nárůst objemu o 24 procent.

Raiffeisenbank uvedla v rámci konceptu Premium Banking na trh novou kreditní kartu, jejíž hlavní výhodou je výhodnější úroková sazba. Hlavní výhodou nové Kreditní karty Premium Banking je podle banky její zvýhodněná úroková sazba ve výši 17 % p.a. (1,42 % měsíčně). Kromě toho bude možné využívat i vyšší limit až do výše čerpání 200 tisíc korun.

Banka pokračuje i v oblasti pomoci potřebným a navazuje tak na minulé dobrovolnické dny, v rámci kterých zaměstnanci banky pomáhají postiženým a znevýhodněným občanům.

Raiffka také začala více využívat sociální sítě pro zlepšení kontaktů a styku se svými klienty. V letních měsících tak byl zřízen profil banky na portálu Twitter.

Zlepšilo se i hospodaření banky, který za první pololetí vykázala zisk více než 930 milionů korun, který tak byl vyšší než před rokem. 

Pavla Hřebíčková

Raiffeisen jako snad většina bank ve třetím čtvrtletí změnila sazebník. A jako jedna ze dvou bank se za změny nestydí a nabízí klientům přehlednou tabulku nejdůležitějších změn! Většina poplatků za správu a vedení nejrůznějších typů eKonta však bohužel vzrostla.

 

 Systémem věrnostních výhod se sice klient může dostat zřejmě až na nulové poplatky, pokud se tímto systémem „prokouše“ a pochopí ho. Škoda, že není systém zřetelně prezentován na webu banky. K dalším nepopulárním opatřením patří vzrůst poplatků za bezhotovostní platební styk, v některých případech až o 100%. Jedná se zřejmě z pohledu banky o „zanedbatelné“ korunové položky, jejichž zvýšení si klinet příliš nevšimne, ale banka ho pocítí. A opět nepochopitelně vyšší poplatek za provedení trvalého příkazu než příkazu jednorázového.

 

V září banka upravuje sazby z hypoték tak, že klienti již mohou při souhře konkrétních podmínek (snad se jim přesně takto budou líbit) dosáhnout na hypotéku za méně než 4%. Proč ale pouze v jednom případě a proč je většina sazeb daleko vyšších, některé dokonce nad 7%, to je jen těžko vysvětlitelné chování banky, pokud se tedy snaží nějaké nové klienty na hypotéky přilákat.

Helena Kadlecová

Oblast poplatků:

- od 7.7.2010 začal platit nový Ceník produktů a služeb. Bylo zaznamenáno více jak 100 změn, které se dotkly všech oblastí. Ve většině případů došlo k zvýšení cen za poskytované služby, což je klienty vždy vnímáno nepříznivě. 

Oblast úrokových sazeb:

- došlo ke snížení úrokové sazby u spořícího produktů a termínovaných vkladů

 - snížila se úroková sazba u hypotečních úvěrů

 - vzrostla sazba u kontokorentních úvěrů pro občany

Inovace  a novinky:

 - byla rozšířena stávající nabídka kreditních karet o Premia kartu. Tato kreditní karta je určena klientům s vyššími příjmy.

 - nově je možné sjednat základní a volitelné pojištění zneužití karty

Marketingové aktivity, komunikace:

- prostřednictvím dopisu byla klientům nabízena kreditní karta Visa Exklusive. Součástí dopisu byly velmi podrobné informační materiály kreditní karty.

-  podnikatelé byl společně s výpisem zaslán letáček s nabídkou cestovního pojištění

Bedřich Danda

Od prvního čtvrtletí zažívá Raiffeisenbank poměrně pozvolný ústup ze slávy. Třetí čtvrtletí tak nebylo výjimkou. Raiffeisenbank tak patří do skupiny bank, které nejsou pro podnikatele ani extrémně vstřícné, ale ani nevstřícné.

Raiffeisenbank však toho ve vztahu k podnikatelům v tomto čtvrtletí moc nepředvedla a proto se hodnocení oproti předchozímu čtvrtletí moc nemění.

Dalibor Z. Chvátal

Raiffeisenbank pokračovala v budování povědomí o novém konceptu Premium Banking a v rámci něj začala prodávat novou kreditní kartu se 17% úrokovou sazbou a věrnostním programem. Úrok na kreditní kartě je však paradoxně nižší než na kontokorentu (21,90 %). Nově se vrhla i do komunikace v sociálních sítích, z mého pohledu však velmi pozdě, tady zaspala dobu a mohla využít síly svého jména podstatně dříve.

Bankovní poplatky 3Q 2010 73.8
Bankovní poplatky.com

Raiffeisenbank je i nadále určitým průkopníkem v poplatkové politice. Změny z poslední doby ještě více zvýraznily strategii této banky, která se jednoznačně zaměřuje na klienty, kteří si posílají na svůj účet pravidelnou platbu. Zdražením základního účtu (z 35 Kč respektive 50 Kč na 55 Kč respektive 70 Kč) se tento trend ještě více prohloubil. Ten, kdo kritéria splní, má účet, který na trhu patří k levnějším, kdo kritéria nesplní, pěkně se prohne. I nadále se banka zaměřuje především na svoji vlajkovou loď - eKonto. Poplatkovou strukturu tak hodnotíme o půl bodu výše.

Nový sazebník začal platit od 7.7. a vedle ČS jde o největší počet poplatkových změn. Změny jdou oběma směry. Banka na jedné straně sice zruší nejabsurdnější či absurdní bankovní poplatky (za vklad na přepážce na vlastní účet, za předčasně splacenou půjčku), na straně druhé překvapivě zdražuje poplatky, které souvisejí s ovládáním účtu přes internet. Klienty nemile překvapí zejména zdražení transakcí z 3 Kč na 4 Kč, naopak zdražení platebních příkazů na pobočce, kde se poplatek zvedl také o korunu (z 33 Kč na 34 Kč) má svoji logiku. I přes zrušení absurdních poplatků snižujeme o půl bodu hodnocení právě kvůli zdražování operací, které si klient ovládá sám přes internetbanking, což je u této banky zvlášť preferovaný kanál. Banka jinak dále pokračuje v oblasti pomoci potřebným a navazuje tak na minulé dobrovolnické dny, v rámci kterých zaměstnanci banky pomáhají postiženým a znevýhodněným občanům.

Nový sazebník platný od 7. července doznal také mnoho grafických změn. Je přehlednější a klienti by se v něm mohli lépe orientovat. Toho je dosaženo zejména jednoznačným rozdělením tabulek na eKonto a ostatní konta. Nejen, že tak klient na první pohled pozná, kolik ho bude jaká služba stát, ale především banka vyslyšela nářky klientů ve vztahu k preferovanému eKontu. Nyní je zjevné, co všechno pod toto konto spadá a kolik vlastně klient jeho používáním ušetří. Banka také vydala sazebník v písemné podobě zaměřený právě jen na eKonto.

Z Q Reportu Scott & Rose vyplývá velmi zajímavá věc. Zatímco u standardního klienta došlo k 22% nárůstu (z 2 151 Kč na 2 631 Kč), u aktivního klienta pak k velmi výraznému více než 47% poklesu (z 5 687 Kč na 2 981 Kč). Podobné pohyby můžeme zaznamenat i u kalkulátoru bankovních poplatků. Souvisí to zřejmě právě s rozdílem mezi běžným účtem, kde klient nesplní podmínky programů (Extra, Premium) a má vše zpoplatněno, a eKontem, kde při splnění podmínek má výrazné slevy.

Veřejnost 3Q 2010 55.7
Jan Zrzavý

Kdo by neznal Raiffku? Škoda že teď není o ní moc slyšet

Roman Třebín
Miroslav Gallas
Paula-Mirabela Pleskač

Má kvalitní služby,ale vysoké poplatky.

Eva Wollnerova
Marcela Spáčilová
Klára BBB
Vladimír Pražák
Pavel Kolář
Lukas Sedlacek

vyuzili nakupu vyborne eBanky, pouzili to nejlepsi z toho a postupne to dobre zacni nicit. K tomu vyuzili svoji zlutocernou tupost, tj. banka jde od 10 k 5 (v tomto pripade sesti )


Sazebníky

Pobočky

Bankomaty