Budoucnost v povolování staveb je růžová, dnešní realita stále tristní


18. 04. 2019  01:21     Tisková zpráva     komentáře (0)

Získat stavební povolení do roka. Tak růžová by měla být budoucnost povolování staveb. Alespoň podle velmi ambiciózního plánu rekodifikace stavebního práva, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Budoucnost v povolování staveb je růžová, dnešní realita stále tristní




Už aby zde ta budoucnost byla! Dnešní realita je totiž nesrovnatelně horší. Povolit běžný bytový dům trvá déle než 10 let. A projevuje se to na zahájených bytech, jejichž počty se již tři roky po sobě pohybují na zcela nedostatečné úrovni.

A nic se na tom nezměnilo ani v únoru. Podle dnes zveřejněných výsledků stavebnictví a bytové výstavby v Praze za první dva měsíce roku úřady povolily jen 495 nových bytů. Tímto tempem bychom se na konci roku dostali k necelým 3000. Potřeba je přitom povolovat ročně zhruba 10 tisíc bytů. Nejen proto, že se do města stěhuje ročně asi 14 tisíc nových obyvatel, ale bytový fond také velmi zastarává a je nutná jeho obnova.

Nutné je také doplnit deficit bytů, který narůstá již řadu let. Dnes se pohybuje na úrovni 20 tisíc bytů a pokud se nic nezmění v roce 2030 by mohlo chybět 100 tisíc bytů, tedy bydlení pro 200 tisíc lidí. A to by pro Prahu byl skutečně velký problém!

Věřme tedy, že nenastane zvrat a situace s nekonečným povolováním bytů se opravdu změní. První vlaštovky se již objevují. Rok je v platnosti společné územní a stavební řízení a první výsledky se již projevují. Dalším plánem MMR je chystaná novela, která má zavést tzv. fikci souhlasu. Zjednodušení se snad dočká i neskutečně složitá dokumentace, kterou stavebníci připravují pro územní a stavební řízení. A ten hlavní posun snad přinese v budoucnu již zmíněná rekodifikace stavební legislativy.



Budoucnost v povolování staveb je růžová, dnešní realita stále tristní

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více