ČBA přijala s porozuměním dnešní rozhodnutí vlády k pojištění vkladů


14. 10. 2008  16:20     Karel Samec     komentáře (0)

ČBA: české banky jsou zdravé, zvýšení limitu pojištění vkladů je spíše psychologickým opatřením ve vztahu ke klientům.





Česká bankovní asociace (ČBA) chápe s porozuměním rozhodnutí vlády České republiky předložit do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o bankách v ustanoveních týkajících se Fondu pojištění vkladů (navýšení maximální hranice náhrad za vklady z Fondu pojištění vkladů z 25 000 EUR na 50 000 EUR a současně zrušení tzv. spoluúčasti, podle níž se náhrada poskytuje pouze za 90 % hodnoty vkladu), a to v kontextu závěrů Rady ministrů financí a hospodářství EU ze 7. října 2008.  

 

            Česká bankovní asociace plně podporuje návrh vlády, aby tato dílčí novela zákona o bankách byla v Poslanecké sněmovně Parlamentu projednána a schválena v prvním čtení. Jen tak se bude jednat o rychle přijaté rozhodnutí, jen tak se zabrání zbytečným debatám, ať již by jejich důvod byl sebelépe vysvětlován.

           

            Český bankovní sektor je ve vynikajícím stavu a dopady finanční krize, projevující se především v USA a v některých dalších zemích, na něj mají pouze nepřímý vliv. Jeho stabilitu ani likviditu tyto vlivy nemohou ohrozit. "ČBA vysoce oceňuje střízlivý a věcný přístup České národní banky (coby regulátora trhu), která má k dispozici všechny potřebné informace a údaje jak o jednotlivých bankách, tak o celém bankovním sektoru. ČNB ve svých zásadních prohlášeních ze 30. září a z 10. října 2008 jednoznačně potvrdila, že situace v českém bankovním sektoru je zcela stabilní. Přispívá k tomu i dlouhodobě trvající vysoká bilanční likvidita bank a financování úvěrové expanze převážně primárními vklady", prohlásil prezident ČBA Jiří Kunert.

 

            Také stávající, dosud platná, forma pojištění vkladů plně odpovídá jak právním předpisům Evropské unie, tak podmínkám bankovního trhu v České republice. Jeho hlavním cílem je též ochrana drobných vkladatelů, což aktuální nastavení výše pojištění, včetně 10% spoluúčasti vkladatelů, dostatečně splňuje.

 

            Světovému a evropskému bankovnímu sektoru v tuto chvíli nejvíce prospěje  návrat důvěry klientů. Proto je důležitá shoda ministrů financí a hospodářství zemí EU nejen na zvýšení hranice garance resp. pojištění vkladů, ale také na zcela zásadním stanovisku - nenechat padnout žádnou klíčovou finanční instituci. "České banky jsou zdravé a zvýšení limitu pojištění vkladů je spíše psychologickým opatřením ve vztahu ke klientům. V České republice se nejedná o reálný problém bankovního sektoru, který by bylo třeba řešit. V evropském kontextu bychom však nicméně uvítali více jednotný postup všech členských zemí vůči garančním systémům a státním zárukám“, uvedl výkonný ředitel ČBA Petr Špaček.

 

            Limity v systému pojištění rovněž zabraňují potenciálnímu zneužívání tohoto principu ze strany úvěrových nebo kapitálových institucí, kdy si pojištění vykládají jako možnosti využívat agresivní marketing k distribuci svých rizikových produktů s tím, že klient je stejně chráněn pojištěním. "Zrušení či omezení těchto mantinelů proto v sobě skrývá nebezpečí podpory tzv. morálnímu hazardu. A to jak u klientů finančních institucí, tak potenciálně i u samotných těchto institucí", konstatoval Jiří Kunert.

 

            Závěry Rady ministrů financí a hospodářství, týkající se zvýšení limitů v systémech pojištění vkladů, jsou určitým kompromisem mezi realistickým přístupem některých států (včetně České republiky) a zeměmi, které se snaží přispět k obnovení důvěry svého obyvatelstva a investorů velkými opatřeními. Ta mohou být v určitém smyslu dokonce kontroverzní. V rámci Evropské unie by měly být podmínky pro fungování finančního a bankovního sektoru v zásadních rysech harmonizovány a i proto je rozhodnutí České vlády logickým krokem.



ČBA přijala s porozuměním dnešní rozhodnutí vlády k pojištění vkladů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12580629296

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více