Cena stříbra roste. Následuje raketový vzestup zlata


06. 09. 2019  11:07     Tisková zpráva     komentáře (0)

Cena stříbra za poslední tři měsíce vystoupala o pět procent na dnešních téměř 17 dolarů za unci.  Navázala tím na cenu zlata, která se na světových trzích přiblížila hranici 1500 dolarů za unci. a je tak nejvyšší za posledních šest let.

Cena stříbra roste. Následuje raketový vzestup zlata




"Spolu s cenou zlata šplhá prudce vzhůru cena stříbra. Cena stříbrného kovu momentálně roste k loňským maximům, a jakmile prorazí jejich úroveň, je cesta nahoru otevřená. Nebylo by překvapením vidět stříbro atakovat hranici dvacet dolarů za unci ještě v letošním roce. Přesně se tak potvrzuje, že stříbro reaguje na aktuální situaci později než cena zlata, nicméně v průběhu růstové fáze cenu zlata percentuálně předbíhá," uvedl analytik společnosti Golden Gate CZ Marek Brávník.

Zlato je tradiční držitel hodnoty pro dlouhodobé investory. V letošním roce patří mezi nejvýnosnější investice, uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Připomněl, že na začátku letošního roku stála troyská unce zlata 1282 dolarů, tedy s ohledem na tehdejší kurz české měny vůči dolaru zhruba 28 900 korun. Dnes lze stejnou unci zlata prodat o 5600 korun dráž.

Za prudkým růstem cen zlata stojí podle expertů nejistota na světových trzích. Nastala obchodní válka USA s Čínou, Británie se chystá na tvrdý brexit, eskaluje napětí na Blízkém východě a zanikla smlouva o jaderném odzbrojení. K tomu Americká centrální banka (Fed) snížila úrokové sazby a mluví se o úmyslném oslabování měn kvůli podpoře exportu.

"Trhy teď vnímají jako obrovské riziko americko-čínské obchodní války. Investoři hledají bezpečí mimo dolar a papírové trhy, které jsou válkami přímo postiženy. Zejména z toho důvodu vystřelila cena zlata na nová více než šestiletá maxima. Oslabení čínské měny byl elegantní způsob, jak neodpovídat na cla novými cly. Zlevňuje to čínský export, což přináší atraktivnější a levnější nákupy čínského zboží. Růstový tlak ceny zlata je tak velký, že může vynést cenu žlutého kovu do konce letošního léta ještě výš," upozornil Brávník.

Troyská unce zlata překonala hranici 1500 dolarů před osmi lety. Důvodem tehdy byla dluhová krize v eurozóně. Cena zlata poté dál prudce rostla, až dosáhla svého historického maxima, když nakrátko překonala úroveň 1900 dolarů za unci.



Cena stříbra roste. Následuje raketový vzestup zlata

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36106529460

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905