Chyba v darovací smlouvě může zmařit darování navždy


29. 09. 2019  15:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ RADY A TYPY: Děda daroval vnukovi svůj dům, protože však vnuk jako obdarovaný chtěl za každou cenu ušetřit, aby ho převod vyšel co nejméně, nechal se přesvědčit webem nabízejícím bezplatné vzor smluv a jeden takový si vyplnil. 

Chyba v darovací smlouvě může zmařit darování navždy




Katastrální úřad z důvodu chybného označení nemovitostí návrh na vklad zamítl. Než však stačil vnuk s dědečkem uzavřít novou, už bezchybnou smlouvu, kterou si nechal zpracovat šikovným právníkem, dědeček bohužel zemřel.

Z daru se tak neradoval vnuk, který měl dům s pozemky od dědečka dostat, ale vnukovo strýc, teta a jeho problematický otec. Obdarovaný vnuk tak nakonec vůbec nic neušetřil a naopak přišel o statisíce korun z daru od dědečka a tíží ho do teď svědomí, že nenaplnil dědovu vůli a jeho majetek si rozdělili jeho děti, které neměl rád a oni jeho.

Chyba v darovací smlouvě vás připraví o tisíc korun na poplatku

Pokud tedy obecně katastrální úřad návrh na vklad vlastnického práva obdarovaného na základě chyb či vad smlouvy zamítne, přišli jste o uhrazených tisíc korun poplatku, který byl na katastrálním úřadu zaplacen. Následně je nutné připravit nové dokumenty, které už nebudou obsahovat katastrálním úřadem vytýkanou chybu. Pokud už obdarovaný a dárce nechtějí risknout další zamítnutí, poprosí už nově o zpracování darovací smlouvy a návrhu na vklad do katastru nemovitostí odborníka, ideálně advokáta. Nejen že tedy dárce a obdarovaný nic neušetřili, ale darování se zbytečně zpozdilo a ještě zbytečně uhradili katastrálnímu úřadu tisíc korun poplatku navíc.

PAMATUJTE SI: V případě zamítnutí vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí na základě darovací či kupní smlouvy, nemáte nárok na vrácení uhrazeného poplatku za návrh na vklad, který jste na podatelně katastrálního úřadu uhradili. Pokud budete podávat nový návrh s již bezchybnými smlouvami, budete muset uhradit poplatek 1 000 korun znovu. I proto se nevyplácí spoléhat se na při zpracování dokumentů na svépomoc.7

logo profipravnik GARANTEM A PARTNEREM OBSAHU JE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ

 



Chyba v darovací smlouvě může zmařit darování navždy

Diskutovat (0)