Jak na investice 1:
banky, fondy, akcie, dluhopisy


01. 02. 2023  09:18          komentáře (0)

Češi jsou konzervativní investoři. Jen malá část klientů skutečně někam investuje. Mnohem raději lidé ukládají své peníze na spořicí účty.

Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy




Před 26 lety byl investorem skoro každý

Přitom téměř každý Čech starší 45 let měl nějakou zkušenost s investováním. Jakou? No přece s kuponovou privatizací. Stát v té době udělal z každého dospělého občana vlastníka akcií a tedy investora. Stačilo jen vyměnit přidělené kupony za akcie tuzemských podniků, které se tímto způsobem privatizovali. Výsledky kuponové privatizace, i přes její tehdejší popularitu, jsou však rozporuplné. Zřejmě i proto lidé mají obecně k investování celkem velkou nedůvěru. Tu zesilují i pravidelně se objevující krize, které drtivě dopadají na tisíce drobných investorů. Investování však nemusí být tak nebezpečné, jak si lidé myslí. Jsou zde i bezpečnější formy, které přinášejí sice nižší výnos, ale i to je významně lepší, než spící peníze na běžných účtech.

Investovat lze do akcií, dluhopisů, nebo do vína a kávy

Investovat lze v podstatě do čehokoliv, co může přinést nějaký výnos – do cenných papírů, akcií, nemovitostí, do měny, drahých kovů, uměleckých děl, do komodit, jako jsou ropa či káva, ale i do věcí jako je víno, nebo třeba hodinky. Investovat lze individuálně nebo prostřednictvím investičních a podílových fondů, které pracují s prostředky svých členů. Lidé si také mohli nedávno vyzkoušet investice do povodňových dluhopisů, jejichž výtěžek směřoval na odstraňování škod po povodních. Obecně platí, čím většího výnosu chceme dosáhnout, tím je investice rizikovější a naopak.

Investice do dluhopisů už neznamená jistotu

Investice do státních dluhopisů už neznamená automaticky bezpečnost a jistý výnos. Pokud půjde o bezpečné státní dluhopisy, nedosáhnete téměř žádného výnosu z důvodu vysoké inflace, a v minulosti jste ještě mohli zaplatit záporný úrok. Některé státy, jejichž ekonomika a hospodářství byly na tom dobře, tak získávaly od investorů peníze, za které nemusely platit úroky, naopak. Důvodem záporných úrokových sazeb u některých investičních produktů byl zejména přebytek kapitálu na trhu a rekordně nízké úrokové sazby. Ti, co chtěli vyšší výnos, pak museli investovat do dluhopisů rizikovějších ekonomik. Tam ale zase odpadá dřívější jistota. Komu by se chtělo investovat například do řeckých dluhopisů? Dnes je však situace zcela jiná.

Záporné úroky

S paradoxem záporných úroků, kdy úroky platí, ten, který peníze poskytuje druhému subjektu, jsme se už mohli setkat i u nás. Jde o nadměrné firemní vklady nad 50 milionů, které mohou být sankcionovány od 0,15 do 0,5 % z objemu vkladu.

Češi investují do nemovitostí

Větší zájem projevují Češi v poslední době o investice do nemovitostí, které mohou následně pronajímat. Právě tato investice je mezi lidmi vnímána jako bezpečná a dlouhodobá. V roce 2009 došlo z důvodu finanční krize ke splasknutí cenové bubliny tuzemských nemovitostí a ceny spadly i o několik desítek procent. V současné době, po dlouhé době růstu, už ceny nemovitostí rovněž klesají. Investicí do nemovitosti nezískává investor jen zhodnocení z růstu ceny samotné nemovitosti, ale také zdroje z pronájmu.



Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36192907932

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918