Třetina domácností nevystačí se svým příjmem


05. 11. 2019  00:55     Tisková zpráva     komentáře (0)

Každá třetí domácnost má problém vyjít s měsíčním příjmem. Často si musí půjčovat nebo sahat do rezerv, aby uhradily i pravidelné výdaje. Největší položku přitom ve výdajích domácnosti tvoří bydlení a jídlo. Na bydlení padne průměrně 28 % příjmů a na jídlo je to jenom o jedno procento méně.

Třetina domácností nevystačí se svým příjmem




Téměř pětina Čechů přitom nemá žádnou finanční rezervu. Nejhlouběji do kapsy mají rodiny s malými dětmi nebo s příjmem domácnosti do 20 tisíc korun. Vyplynulo to z výzkumu realizovaného společností Kantar pro Equa bank.

„Každý pátý Čech nemá vytvořenu žádnou finanční rezervu. Nejvíce finančně ohroženy jsou přitom ženy v domácnosti s dětmi mladšími 14 let. Čtvrtina Čechů má přitom rezervu pouze ve výši jednoho platu, pětina pak ve výši 2 až 3 měsíčních příjmů,“ komentoval výsledky průzkumu Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank. Zároveň doplnil: „Ač vypadají tyto statistiky hrozivě, lze se na ně podívat i z druhé stránky. Dvě třetiny domácností se svým příjmem bez větších problémů hospodaří a umí si nejen vytvářet rezervy, ale také pravidelně spořit. To potvrzují i naše data. Jen za poslední rok vzrostl objem na spořicích produktech o 20%, oblibu si také získávají naše jednoduché on-line investice. Počet drobných investorů, pro které byl tento produkt vyhodnocen jako přiměřený a kteří investují při každé platbě kartou, roste čtvrtletně dvouciferným tempem.“

Průzkum také ukázal, že české domácnosti se chovají poměrně zodpovědně z hlediska plánování a sledování příjmů a mají také představu o tom, co si mohou a nemohou dovolit. Osm z deseti domácností pravidelně sleduje a vyhodnocuje své příjmy a celých 90 % má jasnou představu o tom, kolik peněz mají k dispozici a co si mohou dovolit pořídit. Jen pouhá dvě procenta domácností uvádí, že rozhodně nemají žádnou představu o tom, jaké jsou příjmy jejich domácnosti a kolik peněz mají aktuálně k dispozici.

Na příjmu domácnosti se stále více podílí muži než ženy. Muži v průměru přinesou do domácnosti 62 % příjmů. Naopak ženy bývají mnohem častěji primárním správcem financí v domácnosti.  

Největší výdaje domácností jdou přitom do financování bydlení, na potraviny, dále pak na děti, kulturu či dovolenou. Muži, více než ženy, pak utrácejí peníze za sport a za alkohol.

Díky dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám úvěrů se domácnosti také nebrání půjčkám. V současné době má každá druhá domácnost nějaký úvěr, čtvrtina domácností má dokonce půjčky dvě.  Nejčastěji si půjčujeme na financování vlastního bydlení. Dalším nejčastějším důvodem je půjčka na smazání dluhů a na koupi auta. 



Třetina domácností nevystačí se svým příjmem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12491877904

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více