CREDITAS přináší revoluci:
první českou multibankovní aplikaci Richee


23. 07. 2018  13:22     Tisková zpráva     komentáře (0)

Banka CREDITAS spustila pilotní provoz první mobilní multibankovní platformy na českém trhu. Aplikace Richee přináší „all-in-one banking“, kdy klient své účty v různých bankách vidí a ovládá z jednoho místa. 

CREDITAS přináší revoluci: první českou multibankovní aplikaci Richee




Richee je v tuzemsku první a jedinou aplikací tohoto typu, která splňuje podmínky směrnice PSD2. Kromě přehledů o financích aplikace generuje také statistiky příjmů či výdajů a umožní zadávat platby. Do září bude Richee dostupný v testovacím provozu omezené skupině uživatelů, nejpozději od října pak bude s novými funkcemi k dispozici všem. 

Češi často používají dvě až tři banky, mladší lidé i víc. S Richeem skončila doba, kdy je mobil plný aplikací pro různé účty, s různým rozhraním a ovládáním. Richee spojí všechny účty klientů různých bank do jedné aplikace. Jednoduchost, přehlednost a komfort užívání jsou přitom stěžejní požadavky současných uživatelů. My k nim navíc ještě přidáváme bezpečnost, která je pro nás klíčová,“ říká člen představenstva Banky CREDITAS Kamil Rataj, který projekt Richee vede. 

V současnosti lze v aplikaci Richee mít účty CREDITAS, Equa, Fio a Air Bank, brzy se přidá Česká spořitelna a Moneta. „Ostatní banky připojíme hned, jak zpřístupní svá API rozhraní. Čekali jsme, že se tak stane už v lednu s počátkem účinnosti směrnice, jde to ale pomaleji. S ohledem na bezpečnost citlivých klientských dat chceme připojovat banky pouze přes zabezpečené API rozhraní, riskantnímu screen scrapingu se budeme vyhýbat,“ upozorňuje Kamil Rataj. 

Bezpečnost je klíčová 

Aplikace Richee není jen další mobilní bankovnictví v řadě. Jde o aplikaci, kterou mohou lidé používat, aniž by měli u Banky CREDITAS svůj účet. Otevřenost patří k jednomu z hlavních atributů a výhod aplikace Richee, stejně jako komfort správy mnoha účtů na jednom místě. 

Důraz se klade na bezpečnost. Přístup k účtům je umožněn napojením přes API rozhraní dané banky a autorizovaným přihlášením, nikoli tzv. scrappingem, tedy strojovým čtením dat z klientova účtu po poskytnutí přihlašovacích údajů cizí aplikaci. To byla doposud jediná dostupná cesta přístupu k účtům u podobných konkurenčních aplikací. 

Richee nabízí přehled o celkovém zůstatku i zůstatcích na jednotlivých účtech, automaticky generuje statistiky příjmů a výdajů, včetně jejich kategorizace a usnadní tak správu rozpočtu. Má i funkci virtuálního účtu, kam si klient může doplnit vlastní data, například o hotovostních transakcích. 

Rozšířená verze na podzim 

Od podzimu přibyde možnost z Richeeho zadávat a autorizovat platby, a to z kteréhokoli z připojených účtů, v nabídce se objeví také Richee účet a karta a možnost zřizování nových produktů. 

Dalšími výhodami aplikace Richee budou různé typy notifikací, možnost nastavení platebních šablon nebo přidání příloh k transakcím, jako jsou účtenky či faktury. Klienti jistě ocení i možnost vytvářet a spravovat osobní či rodinné rozpočty, přičemž Richee ohlídá, nakolik se plány potkávají s realitou. Agregace dat tak bude dávat klientovi další přidanou hodnotu. 

Podzimním spuštěním ostré verze rozhodně nekončíme. Banka CREDITAS chce přinášet nové funkce a vylepšení do Richeeho kontinuálně,“ říká Kamil Rataj. 



CREDITAS přináší revoluci: první českou multibankovní aplikaci Richee

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více