Dnes stávka učitelů. Paradoxně v době rekordních růstů platů


06. 11. 2019  06:59     Nell Fantysová     komentáře (0)

Vláda České republiky učinila rozhodnutí o zvýšení mezd učitelům. 10 %, které čeští učitelé požadují, bylo schváleno, ovšem v poměru 8 %, které náleží do tarifů platu zaměstnanců škol a zbylá dvě procenta budou v odměnách. S tímto se ale školské odbory nechtějí smířit, proto na 6. listopadu 2019 naplánovali stávku.

Dnes stávka učitelů. Paradoxně v době rekordních růstů platů




Ceduli s nápisem „STÁVKA“ můžete spatřit na vstupních dveřích mnoha budov mateřských, základních i středních škol v České republice ve středu 6. 11. 2019. Více než šest tisíc škol se zapojilo do stávky ve snaze zvýšení mezd učitelům na 10 % v podobě tarifů, což je nároková část platu učitelů. Pro představu se jedná téměř o každou druhou školu v ČR. Část škol oznámila rodičům, že brány školy i školní jídelny a družiny zůstanou po celý den zavřené. Některé školy se stávky zúčastní, avšak přijmou děti jako obvykle, pouze klasické vyučování nahradí jiná aktivita v prostorách školy nebo jinde ve městě (sportovní centra, divadla aj.)

Ne všichni učitelé se stávkou souhlasí. Někteří míní, že je stávka zbytečná a na rozhodnutí vlády nebude mít vliv, jiní se nechali slyšet, že jim až tak nevadí rozdělení 8+2 % mezi fixní plat a pohyblivou složku mzdy. Ředitelé škol, kteří jsou členové AŘZŠ (Asociace ředitelů základních škol), stávku nepodporují, ačkoliv s rozhodnutím státu o, dle jejich slov, nízkém navýšení platu nesouhlasí, ovšem ani její aktivitě nebrání.

Charakter dlouhodobého cíle školských odboru je zvýšit učitelský plat na 130 % průměrné mzdy. K dosažení této idey si určili termín do roku 2021. Je otázkou, zda se vládě podaří zajistit tento nárůst do konce jejího funkčního období. Nyní se pohybuje průměrný plat učitele České republiky okolo 36 tisíc korun, což je přibližně 112 % průměrné mzdy v České republice.

Potvrzení stávky znepokojilo nejednoho rodiče dětí, navštěvujících školní i předškolní zařízení. Školy měly povinnost oznámit stanovisko rodičům, zda se do stávky zapojí či nikoliv a zda ústav zcela uzavřou, nejpozději do úterý 5. listopadu 2019 prostřednictvím webových stránek, emailu, zápisu v žákovské knížce nebo jakoukoli jinou písemnou formou. „Není ale jednoduché stávce vyjít vstříc a na poslední chvíli si najít hlídání pro děti“, říká početná rodina z Chebu, které tento den protestu do karet příliš nehraje. Při počtu 4 dětí, které navštěvují mateřskou školu (zavřená), základní školu (zavřená) i střední školu (otevřená, ale stávkující), je problém s hlídáním, protože oba rodiče pracují.

Jaký názor máte na stávku Vy? Myslíte si, že něco zmůže? Zastanete se učitelů a souhlasíte s jejich požadavkem navýšení tarifní mzdy minimálně o 10 %?



Dnes stávka učitelů. Paradoxně v době rekordních růstů platů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16369308784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více