Do dvou let by se mohly připisovat platby na účet okamžitě


27. 02. 2017  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky ve spolupráci s Českou národní bankou a Českou bankovní asociací plánuji zajistit zrychlené připisování plateb na účty u jiných bank. V současné době čekáme na připsání platby na účet v jiné bance až dva dny. ČTĚTE DÁLE!

Do dvou let by se mohly připisovat platby na účet okamžitě




Dosud nemožné se může stát už v roce 2018 realitou. Zatímco platby realizované v rámci jedné banky se připíší prakticky okamžitě, platby na účty do jiných bank trvají hodiny či dny. Nejedná se přitom pouze o problém netrpělivosti klientů, ale věc má i svůj velmi praktický rozměr. Při mnoha bankovních transakcích je rychlost připsání účet na účet druhé strany zásadní. A to nejen z důvodu komfortu obou stran, ale i z důvodu bezpečnosti.

Než se platba připíše na účet, může se stát cokoliv

V průběhu doby připsání platby na účet u jiné banky se totiž může stát mnoho věcí a problémů, které mohou realizaci platby zhatit nebo narušit. Například v případě obchodů s vysokými platbami, nebo při převodu nemovitostí je rychlost připsání peněz na účet prodávajícího velmi důležitá. Připsání částky na účet znamená pro prodávajícího jistotu, že částku skutečně obdržel a platba byla řádně poskytnuta. Samotné zadání příkazu, byť by se událo před očima prodávajícího, totiž ještě nezaručuje, že platba na účet prodávajícího skutečně řádně dorazí. Kupující totiž nemusí mít na účtu dostatek peněz a příkaz se nezrealizuje, nebo může následně už po odchodu prodávajícího platbu zrušit. Platba také může být zablokována bankou, exekutorem, nebo se může jednat o podvodný úkon. Podvod spočívá v tom, že ačkoliv je simulováno či přislíbeno řádné uhrazení prostředků za již poskytnutou věc či službu, nebo nemovitost, platba nakonec na účet prodávajícího nedorazí. 

Okamžité připsání platby na účet prodávajícího, a to i u účtů u jiných bank, je tak velmi výrazným krokem směrem k bezpečnosti prodávajících nebo poskytovaných služby. Pokud jim totiž ihned dorazí na účet částka za poskytnutou službu, je jasné, že vše proběhlo řádně a v pořádku a rizika se výrazně minimalizují, nebo přímo eliminují. 

Velké úspory pak může přinést zavedení této služby jako standardu pro internetové obchody a další podnikatele. Urychlení bezhotovostních plateb příkazem z účtu se totiž sníží veškerá administrativa a naopak zvýší rychlost realizace objednávek i dodání zboží klientům. 

Dočkat okamžitého připsání plateb bychom se měli už v roce 2018

Banky už se nechávají slyšet, že k zavedení okamžitých plateb by mělo dojít už v roce 2018, nejpozději do dvou let. Navíc se nebude jednat o nějaký nadstandardní a zpoplatněný produkt jako je tomu v případě současných expresních plateb. Charakter této služby bude standardní služba převodu finančních prostředků z účtu odesílatele na účet u jiné banky, bez jakýchkoliv speciálních poplatků. V praxi by se jednalo o systém, jaký známe již dnes při převodu mezi účty jedné banky. 

Současné expresní platby jsou zpoplatněny poplatkem mezi 100 a 200 korunami, což službu velmi prodražuje a pro mnoho bankovních klientů se jedná o neefektivní či nerentabilní službu. 



Do dvou let by se mohly připisovat platby na účet okamžitě

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více