Finanční poradna BP:
Musíte dávat pozor, komu půjčujete!


17. 02. 2020  02:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Dlužníkům a lidem v exekuci se blýská na lepší časy. O to více si ale nyní musí dávat pozor věřitelé. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna BP: Musíte dávat pozor, komu půjčujete!




Pravidla pro vstup do insolvence se postupně pro dlužníky zlepšují. V případě realizace plánů politiků by do insolvence mohl vstoupit prakticky každý dlužník, a to i přesto, že nesplatí za 7 let insolvence ani třetinu svého dluhu. Co je výhodné pro dlužníky, však nemusí a také často není výhodné pro věřitele.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci se zeptat jestli mi hrozí nějaká rizika a problémy, když půjčím peníze na smluvu svému zeťovi. Potřebuje peníze na rozjezd podnikání a dcera mě požádala, že jsem jediný, kdo jim v tom může pomoci. Vše bude zajištěno smlouvou, tak by se nemělo stát, že o peníze přijdu. Je to tak? Nebo se může něco stát a peníze bych zpět nedostal? V právu se vůbec nevyznám, tak se chci zeptat, jestli mu půjčit mám, nebo raději ne, nebo co z toho spíš pro mě vyplývá za rizika?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestli máte půjčit svému zeťovi, se mě opravdu neptejte. Nemohu Vám radit, zda někomu půjčit máte, či nemáte. Toho člověka vůbec neznám, stejně jako neznám Vás. Nicméně na rizika Vás upozornit musím. Jako věřitel se dostáváte do poměrně problematické pozice, kdy za současného stavu a v případě insolvence dlužníka můžete o veškeré své prostředky, které mu zapůjčíte, přijít. Za prvé se dlužníkům snižuje riziko, zejména regulací nákladů na vymáhání dlužných částek. Cílem státu je, aby se na soudy obracelo, v případě banálních částek, například do 10 tisíc korun, co nejméně lidí. Tedy to znamená, že věřitelé by měli u nižších částek spíše mávnout rukou a částky nevymáhat. Současně se snižují nároky na dlužníky k tomu, aby mohli vstoupit do insolvence a svých dluhů se zbavit. V krajním případě totiž nebudou muset splatit nic ze svého dluhu, pokud budou alespoň sedm let v insolvenci. Tedy věřitele v takovém případě o své prostředky, či o většinu z nich, přijdou.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ ZDE!



Finanční poradna BP: Musíte dávat pozor, komu půjčujete!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16244400272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více