Finanční poradna serveru BP:
90 procentní hypotéky jsou nedostatkovým zbožím


16. 09. 2019  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLENÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Hypotéky mezi 80 až 90 procenty jsou nedostatkovým zbožím. I na tyto hypotéky se totiž vztahuje regulace České národní banky. ČTĚTE DÁLE!

Finanční poradna serveru BP: 90 procentní hypotéky jsou nedostatkovým zbožím




Nejen zrušení stoprocentních hypoték, ale i další regulace přinesla Česká národní banka za účelem zchlazení hypotečního trhu. Už od dubna tohoto roku si tak nevezmete hypotéku na celou hodnotu nemovitosti a dokonce už ani na 95 procent hodnoty nemovitosti. Nejvyšší možná hranice pro poskytnutí hypotéky je tak 90 procent hodnoty nemovitosti.

Dotaz čtenáře:

Jsem rozezlen na svou banku. Poraďte mi prosím, jestli je normální, kdy mi banka odmítla dát hypotéku, i když s manželkou splňujeme podmínku 10 procent ceny nemovitosti, tedy žádali jsme jen o 90 % hypotéku. Víme moc dobře, že banky už nemůžou dávat hypotéky na sto %, a když splňujeme podmínku pro 90 % hypotéku proč jsme jí nedostali? Banka argumentuje tím, že byl vyčerpán jakýsi stanovený limit pro tenhle typ hypoték, ale to nás přeci nemusí zajímat ne? Už jsme měli dokonce i vybraný a domluvený byt, který se nám líbil a teď tohle. Máme žádat u jiné banky?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše rozhořčení určitě chápu. Nicméně má jistě pravdu banka. Prvním předpokladem je, že banka není povinna poskytnout úvěr. Je to jen její právo, ale nelze ji k tomu jakkoliv nutit, pokud poskytnout úvěr nechce a to ani v případě, kdy by klient splňoval podmínky. Další věcí je, že regulace České národní banky se dotýká i hypoték mezi 80 až 90 procenty. Jejich posktytování sice není vyloženě zakázáno, jako je tomu u 100 procentních hypoték, ale je výrazně omezeno a to na 15 procent z objemu všech hypoték, které banka poskytne v roce. Je tak pravděpodobné, že banka už vyčerpala potřebný limit a nemá tak prostor pro další poskytování těchto typů hypoték. Další negativní skutečností je, že banky na tento typ hypoték uvalují výrazně vyšší úroky, než na hypotéky jiných typů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

 



Finanční poradna serveru BP: 90 procentní hypotéky jsou nedostatkovým zbožím

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více