Finanční poradna serveru BP:
Pořízení bytu na pronájem se přestane vyplácet


13. 05. 2019  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Pořízení bytu jako investici na pronájem se stále více přestává vyplácet. Každým rokem přinese menší zisk. Proč?

Finanční poradna serveru BP: Pořízení bytu na pronájem se přestane vyplácet




Pořízení nového bytu za účelem dalšího pronájmu, je jedním z důvodů výrazného zájmu o pořízení bytů na hypoteční úvěry. Mnoho lidí, kteří už mají své bydlení zajištěno, tak zakupují s pomocí hypotečních úvěrů i byty v kterých bydlet nebude a které hodlají do budoucna pronajímat. Typicky se jedná o pořízení bytu jako investici. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, s manžekou už máme zajištěno vlastní bydlení a uvažujeme tak nastřádané peníze investovat do pořízení nového bytu. Ten bychom chtěli využívat jako pronájem. Měl by nám tedy přinášet zisk. Nemáme ale našetřeno dostatek peněz, proto chceme využít ještě hypotéku asi na polovinu hodnoty nového bytu. Chci se zeptat, jestli je pořád lukrativní si pořídit byt na pronájem a jestli se to pořád podle aktuální situace na trhu vyplatí. Neradi by jsme měli v budoucnu byt prázdný, nebo na něm vydělali méně, než nás bude stát se všemi náklady a splátkami hypotéky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na Vaši otázku nelze tak jednoznačně odpovědět. Hodně záleží kde se byt nachází, kolik bude stát, zda se jedná o žádanou lokalitu z hlediska potencionálního zájmu nájemců. Velmi také záleží jakého nájemce si seženete, tedy zda se bude jednat o spolehlivého člověka a nebo o neplatiče, který nejen že nebude řádně platit nájem, ale ještě Vám například by zničí, nebo poškodí. Vše hraje svou důležitou roli. Obecně lze ale říci, že byty za účelem investice se postupem času čím dál méně vyplatí. Jednak už je jejich cena zejména v těch největších městech a hlavně v Praze tak vysoká, že její návratnost je na mnoho desítek let, a nadále nákladovost zvyšují rostoucí úrokové sazby u hypoték. Pokud hypoteční sazby i nadále porostou, může se stát, že vyšší splátky už Vám ani lukrativní výše nájmu nepokryje a to nemluvíme o dalších nákladech na údržbu či opravy v domě, nebo náklady na úhrady do fondů oprav společenství vlastníků jednotek. Je tak třeba velmi zvažovat, zda si za současné situace byt na vrcholu cenového cyklu pořídit pro účely investice, či investici odložit, než se ceny bytů sníží, nebo se stabilizuje výše úroků u hypoték.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Pořízení bytu na pronájem se přestane vyplácet

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více