Finanční poradna serveru BP:
U spořících účtů a termínovaných vkladů dochází k pohybu


29. 04. 2019  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Česká národní banka již dvakrát zvýšila své základní úrokové sazby a úvěrový a finanční trh to nenechalo v klidu. 

Finanční poradna serveru BP: U spořících účtů a termínovaných vkladů dochází k pohybu




Jak na straně úvěrů, tak na straně spořících a termínovaných účtů začíná docházet k postupnému pohybu. Zatímco u úvěrů dochází k postupnému zvyšování úrokových sazeb, u spořících a termínovaných účtů se začal opatrný pohyb úrokových sazeb směrem nahoru. 

Dotaz čtenáře:

Chci se spíš obecně zeptat, kdy se už konečně vyplatí spoření na spořících účtech. Protože ten výnos je tam pořád menší než inflace. A nevím proč se to jmenuje spořící účet, když se tam teď vůbec nevyplatí spořit. To samé platí o termínovaných vkladech. Slyšel sem, že se mají úroky postupně zvedat, ale jde o to jestli to i pak začne být opravdu výhodné, nebo půjde jen o kosmetické zvyšování úroků, které nemá jinak vůbec žádný význam.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pravdu, že zvyšování úroků České národní banky se pomalu začíná promítat do změn úrokových sazeb jak u úvěrů, tak u vkladů. Zatím jsou ale pohyby jen velmi mírné. Je třeba si uvědomit, že úrokové sazby ČNB zvýšila o více než jedno procento a to je zatím stále jen velmi mírná úroková sazba. Jak už ale uvedli představitelé ČNB, ke zvyšování úroků bude docházet i po tento rok a to minimálně jednou. To už by umožnilo výrazně vyšší změny v úrokových sazbách. V té chvíli už by se i úroky na spořících a termínovaných účtech mohly vyrovnat inflaci. Na žádné velké výnosy to ale stále ještě nebude. Naopak lidem s hypotékami a úvěry se postupně výrazněji úroky zvýši. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ FINANČNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: U spořících účtů a termínovaných vkladů dochází k pohybu

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více