Fincentrum Hypoindex únor 2019:
Hypoteční trh se drží stále při zemi


21. 03. 2019  00:36     Tisková zpráva     komentáře (0)

V únoru 2019 počty uzavřených hypoték meziměsíčně mírně vzrostly. Druhý měsíc letošního roku si sjednalo hypotéku 4 961 klientů, což je o 197 více než v lednu. I když hypoték bylo sjednáno víc, pořád je znát, že hypoteční trh zamrzl. Zprávu přinesl Hypoindex.cz

Fincentrum Hypoindex únor 2019: Hypoteční trh se drží stále při zemi




Průměrná úroková sazba v únoru klesla ze 3 % na 2,99 %, v zásadě tedy sazby zůstaly beze změn. Na rozdíl od počtů hypoték jejich objemy lehce klesly, a to z lednových 10,93 mld. Kč na 10,881 mld. Kč.

Stejně jako lednu ani v únoru nepřekročil počet hypotečních úvěrů sjednaných bankami zapojených do Fincentrum Hypoindexu hranici pěti tisíc. Prozatím se alespoň stabilizovaly úrokové sazby a v současné době jsme se po období jejich zvyšování dočkali u některých bank i zlevnění. Další vývoj sazeb bude záviset na letošních krocích ČNB. Někteří její představitelé sice o dalším zvyšování sazeb mluví, ale s ohledem na ekonomické zpomalení a plány ECB je hlavní otázkou, zda nakonec nezvolí spíše delší přestávku,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Co se týká meziročního srovnání, tak únor 2018 byl o poznání silnější. Před rokem bylo sjednáno 7 446 hypoték v objemu za 15,96 mld. korun. Křivka se láme u průměrné výše hypotéky. Po několika měsíčním růstu průměrná hypotéka znovu klesá, a to na 2 193 207.

 

Co se děje na hypotečním trhu?

Česká národní banka v březnu přišla s další regulací v oblasti hypoték. Tentokrát se to týká předčasného splacení hypotečního úvěru. Podle ČNB klient může kdykoli splatit hypotéku, a to skoro zdarma. Paradoxně ale tento krok může zdražit a znepřístupnit hypotéky. Kolikrát ČNB přistoupí k navýšení základních úrokových sazeb, ukáží až příští měsíce. Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB, se ale nechal slyšet, že během roku 2019 možná dojde i k trojímu navýšení sazeb Českou národní bankou.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Sberbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání a citace FINCENTRUM HYPOINDEX:

FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením "FINCENTRUM HYPOINDEX" a uvedením zdroje "Fincentrum Hypoindex" (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://www.hypoindex.cz/ ).


 



Fincentrum Hypoindex únor 2019: Hypoteční trh se drží stále při zemi

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více