Jak dopadla stávka učitelů za vyšší platy r. 2019


07. 11. 2019  09:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Den stávky učitelů, ve snaze získat více procent do pevné mzdy, je za námi. Stávky se zúčastnilo méně škol a učitelů, než očekávaly a předpovídaly školské odbory v čele s jejich předsedou Františkem Dobšíkem. Ministr školství mluví dokonce o debaklu stávky.

Jak dopadla stávka učitelů za vyšší platy r. 2019




Pro mnoho dětí České republiky bylo 6. 11. 2019 jako každým jiným školním dnem, ovšem žáci a studenti ze 1221 škol, si užily den volna. Jejich učitelé aktivně stávkovali za vyšší plat. Dále školské odbory poskytly informace o omezení provozu 2700 škol, kdy nestávkující učitelé připravili dětem náhradní program. Podporu stávkujícím projevilo, dle informací odborů, bezmála 3000 nestávkujících MŠ/ZŠ/SŠ.

V České republice přitom působí celkem více než deset tisíc základních, středních a mateřských škol

Podporuji růst platů ve školství. Zároveň ale také podporuji především zásluhovou složku platu v podobě odměn, které právě mohou motivovat mladé učitele a zlepšit jejich ohodnocení, protože právě začínající učitelé, i když jsou kvalitní a schopní, dostávají v současném systému nejnižší platy. S cíli stávky, tak jak je prezentovaly odbory, se neztotožňuji,“ komentuje stávku učitelů poslanec a majitel serveru Bankovní poplatky Patrik Nacher.

Právě nedostatek mladých učitelů ve školách je nejvážnějším problémem školství. Platí totiž, čím déle učitel učí, tím má vyšší plat. Automaticky se předpokládá, že déle učící učitel je kvalitnější než ten, co učí kratší dobu. Otázkou je, proč by měl učitel s praxí 35let mít o mnoho více peněz, jen proto, že má odučeno?  Mezi mladými učiteli je spousta „klenotů“, kteří jsou zapáleni do své práce, mají snahu žáky připravovat moderní metodou výuky, která je mnohdy velkým a kvalitním přínosem pro děti samotné a ve finále i pro učitelé. Toto už je ale na jiné téma, a sice stav a kvalita školství v ČR.

Ačkoliv můžeme souhlasit s tvrzením, že platy českých učitelů jsou nízké a zasloužili by si za svou práci více, vycházejme ze skutečnosti o pravidelném a nemalém navyšování mezd ve školství za poslední léta. Učitelům se v posledních letech platy zvyšují každoročně o více než 10 procent, případně přesně o 10 procent v příštím roce. Sporem už je tak pouze rozdělení tohoto balíku na nárokovou – tarifní část a složku v podobě odměn pro kvalitní učitele.

Odbory a vláda se dohodly na zvýšení objemu peněz na platy o 10 procent. Rozdělení tohoto balíku pak bylo určeno na 8 procent do tarifů a 2 procenta do odměn. S odměnami pak budou disponovat ředitelé škol, dle svého uvážení. Objem těchto prostředků pak činí 11 miliard korun.


Byla stávka úspěšná? Měla za cíl zvýšit procenta do pevné části platu nebo školské odbory chtěly získat více peněz do ředitelen?  Tato otázka visí ve vzduchu, jaký na to máte názor vy?



Jak dopadla stávka učitelů za vyšší platy r. 2019

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12470351728

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více