Jak velkou bychom měli mít finanční rezervu?


25. 11. 2019  00:42     pujcka.co     komentáře (0)

Mít určitou finanční rezervu je moc důležité, to jistě víte. Ale už jste se zamysleli nad tím, jak velká by měla být, co v případě potřeby musí pokrýt a zda byste si poradili v situaci, kdyby potřeba byla větší než aktuální rezerva finančních prostředků? Nejčastěji se podle průzkumů občané shodují na tom, že finanční rezerva by měla být dostačující na pokrytí důležitých nákladů po dobu dvou až tří měsíců.

Jak velkou bychom měli mít finanční rezervu?




Spořicí účet může být zajímavým krokem

Abyste měli k dispozici dostatečnou finanční rezervu, sečtěte si celkové základní výdaje rodiny, vynásobte třemi a dostanete sumu, kterou byste měli mít kdykoli k dispozici. Využít spořicí účty je velmi vhodným řešením, protože nabízí vysokou likviditu (pohotovou platební schopnost) z uložených peněz a navíc uložené peníze ještě chrání před inflací. Vytvoření finanční rezervy můžete potom provádět postupným vkládáním peněz podle vašich možností, existuje mnoho variant spořicích účtů.

Můžete si vybrat podle svých potřeb a možností celkem jednoduše odpovídající produkt, postačí k tomu použít některou z aplikací, které provádějí srovnání dostupných spořicích účtů přesně "na míru" podle vámi zadaných parametrů. Uvidíte přehledně úrokové sazby, poplatky za vedení účtu, možnost mobilního bankovnictví a další důležité informace. Najdete tady u každého produktu i všeobecné shrnutí, kde jsou uvedeny jeho přednosti i případné nedostatky nebo zápory.

Proč právě spořicí účet?

Všeobecně je tento oblíbený způsob uložení peněz se snadnou dostupností v případě potřeby zvýhodněn i několika dalšími pozitivy, k nimž v první řadě patří:

  • zaručený výnos (i když ne velký, ale je to lepší než nic)
  • jedná se o bezpečný likvidní účet
  • sjednání, vedení i provádění transakcí je zpravidla u většiny bank bezplatné
  • peníze lze kdykoli vkládat i vybírat

Jak si ho založit?

Pokud se jedná o vklad na majitele (fyzickou osobu), musíte prokázat svoji totožnost platným dokladem, vložit pro začátek minimální vklad (u různých bank se liší) a uzavřít smlouvu o zřízení účtu. Pokud zakládáte spořicí účet jako právnická osoba, je třeba postupovat podle platných parametrů společnosti a vyřizování musí vést osoba, oprávněná jednat jménem společnosti. Opět je při založení jednou z podmínek i minimální vklad.

Nebankovní půjčky

Pokud se jedná o krátkodobý nedostatek, který nedokážete překlenout ze své finanční rezervy nebo právě vzala za své na jiný účel, můžete sáhnout po bankovní, ale i po nebankovní půjčce. Opět je nejjednodušší a spolehlivou cestou zvolit srovnávací aplikaci, kde se objeví půjčka, které vyhoví vašim požadavkům co nejlépe. Tady jsou zastoupeny známé i méně známé společnosti, které nabízejí půjčky za různých podmínek, díky aplikaci si je můžete prohlédnout pěkně pohromadě, porovnávat a vybírat.

Výhody a nevýhody krátkodobých nebankovních půjček:

+ jsou dostupné i pro rizikovější klienty bez dokladů o příjmu

+ vyřízení je rychlé a snadné, možnost i online nebo telefonicky či formou SMS

+ první půjčka je někdy bezúročná

- zatížení vysokou sazbou RPSN

- někdy vyšší poplatky, hlavně při žádosti o prodloužení doby splatnosti

 

S výše uvedenými informacemi je vytvoření dostatečné finanční rezervy a zvládnutí i nečekaných životních situací opět o něco jednodušší. Důležité je vždy zachovat chladnou hlavu a pořádně prozkoumat výhodnost jednotlivých řešení.

 



Jak velkou bychom měli mít finanční rezervu?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více