Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - I. díl


02. 02. 2017  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek po 11 letech končí. Za tu dobu, od roku 2005, ukázala na skutečně absurdní bankovní poplatky z nichž mohou čtenáři serveru Bankovní poplatky vybírat ten historicky nejabsurdnější. Který poplatek hodnotí jako nejabsurdnější samotné banky?

Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - I. díl




Jedenáct absurdních poplatků, které anketa v průběhu svého působení odhalila, lidé nepochopili a postrádají jejich logiku a smysl. V průběhu doby také o nejabsurdnějších poplatcích rozhodovalo a svůj hlas některému z nich dalo více než tři sta tisíc čtenářů a klientů bank. Jednalo se tak zdaleka o největší hlasovací anketu ve finančním a bankovním sektoru vůbec.

Velké banky nejabsurdnější poplatky neznají

Zejména zástupci velkých bank absurdní poplatky v zásadě neznají. Z pohledu velkých bank je tak každý poplatek logický a oprávněný. To je postoj, který banky zastávaly standardně ještě před několika lety. Velký posun, který poplatková politika a to i u velkých bank zaznamenala však v praxi svědčí něčem jiném. I velké banky totiž pochopily problematičnost některých poplatků a tak nabízejí v různých variantách účty bez poplatku ze jeho vedení. Často je třeba splnit pouze jednu či více podmínek – nejčastěji minimální obrat na účtu, nebo minimální platba kartou.

Verbální postoj velkých bank k nejabsurdnějším poplatkům charakterizuje vyjádření tiskové mluvčí ČSOB Pavla Hávová: „Žádný z poplatků nehodnotíme jako absurdní.“

Nízkonákladové banky by zrušily všechny poplatky

Jiný přístup k absurditě některých poplatků mají logicky zástupci malých a nízkonákladových bank. Nízkonákladové banky postavily svou politiku na nulových poplatcích na které také lákají podstatnou část nových klientů a velká část těchto nových klientů přichází právě z velkých bank. A právě tento přesun klientů, který v minulých letech silně gradoval změnil významně poměry na trhu a dal zcela nový impuls ke snižování či rušení mnoha poplatků.

Fio by zrušila poplatek za zadání či změnu trvalého příkazu přes internetové bankovnictví

Mezi nejabsurdnější poplatky řadíme poplatek za zadání či změnu trvalého příkazu přes internetové bankovnictví a obecně poplatky navázané na pravidelné běžné úkony prováděné elektronicky. Dále pak poplatek za vedení účtu či poplatek za příchozí tuzemské platby,“ hodnotí tiskový mluvčí Fio banky Zdeněk Kovář. Právě tento poplatek se stal nejabsurdnějším za rok 2015. Hlavním argumentem proti takovému poplatku je skutečnost, že s ním nemá banka spojeny žádné náklady, protože jsou tyto transakce prováděny v rámci elektronického bankovnictví automatizovaně.

Pro Raiffeisenbank je neúčtovatelný poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

Výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou je poplatek, který zvítězil v anketě za rok 2014. Stejně jako v případě poplatku za zadání či změnu trvalého příkazu přes internetbanking, i v tomto případě dochází k transakci elektronicky bez zásahu zaměstnance a bez dalších nákladů. Zpoplatňuje se tak transakce, která by měla být samozřejmou součástí služeb spojených s vedením bankovního účtu. „Z našeho pohledu bychom asi nepoužili výraz nejabsurdnější. Z vítězných poplatků za všechny ankety je poplatek za elektronický výpis ten poplatek, který bychom označili za neúčtovatelný. Dlouhodobě se v RB snažíme právě elektronickou formu komunikace zvýhodňovat oproti té „tradiční“, nehospodárné,“ sděluje tisková mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. 



Jaký poplatek je nejabsurdnější z pohledu bank? - I. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více