Jaromír 75 let:
Falešná exekuce a platba ze strachu


18. 04. 2019  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Jaromír je důvěřivý a nechce si dělat zbytečné starosti. Na podobných lidech jako Jaromír však vydělávají podvodníci miliony korun. ČTĚTE DÁLE!

 

Jaromír 75 let: Falešná exekuce a platba ze strachu




Jaromír je svědomitý a pečlivý důchodce. Veškeré účty si schovává a pečlivě ukládá do šuplíku, třídí si útržky ze složenek a ve financích má velmi dobrý přehled. To vše však nezabránilo tomu, aby Jaromíra někdo podvedl a to tak, že pan Jaromír své peníze už asi nikdy neuvidí.

Bylo to krátce po vánočních svátcích, když Jaromír dostal do schránky dopis, na kterém figurovalo jméno nějakého exekutora. Pan Jaromír si nejprve myslel, že se jedná o omyl a dopis mu nepatří. Nicméně jméno i adresa na obálce byly napsány přesně. Dopis tedy otevřel a se zděšením upnul své oči na číselný údaj v dopise uvedený. Stručně řečeno jakýsi exekutor požaduje po panu Jaromírovi uhrazení exekuční částky ve výši 60 tisíc korun a to nejpozději do tří dnů. Bylo tam také uvedeno, že pokud částka uhrazena nebude do stanoveného termínu, přijede už bez dalšího exekutor k Jaromírovi domů a před všemi sousedy mu odveze veškeré zařízení z bytu. Jaromír cítil těžko u srdce. Víc než o ty peníze se bál ale Jaromír o svou čest a ostudu, kterou by mezi sousedy vyvolalo nucené stěhování majetku Jaromíra exekutorem. 

To se nesmí stát. Jaromír neváhal ani chvilku. Říkal si, že čím dříve zaplatí, tím lépe. Okamžitě vyrazil do své banky, kde podal osobně na pobočce příkaz k úhradě požadované částky. Vše proběhlo v pořádku. A Jaromír si oddechl. Po měsíci přišel Jaromírovi stejný dopis, od stejného exekutora, ale s jinou částkou. Tentokrát měl dlužit 88 tisíc korun. To už ale Jaromír nepodlehl. Vše ukázal svému synovi, který přijel až z 300 kilometrů vzdáleného bydliště a věc začali spolu řešit. 

Po nějaké době hledání informací na internetu zjistili, že Jaromír nebyl jediný, kdo naletěl podvodníkům, kteří obesílají stovky starých lidí a pod pohrůžkou exekuce z nich vymámí desetitisícové částky. Další cesta Jaromíra už samozřejmě vedla na policii. Tam Jaromír podal do protokolu trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Dle vyjádření vyšetřovatele však bude těžké pachatele dopadnout. Účet byl veden na nic netušícího bílého koně a peníze byly z inkriminovaného účtu okamžitě zasílány do zahraničí. Bude tak jen malá naděje na to, že Jaromír získá své peníze někdy zpět. 

Ponaučením je, že nikdy nemáme platit jakékoliv částky či platby jen na základě nějaké pohrůžky, aniž bychom věděli, čeho se platba týká, a byli si vědomi, že něco vůbec platit máme. Snadno tak můžete naletět podvodníkům. Před případnou platbou se také poraďte se svými blízkými, nebo přáteli. Mohou vám pomoci se strachu ubránit a věc řešit mnohem lépe a uvážlivěji.

Příběhy poskytuje advokátní kancelář www.ProfiPravnik.cz, právní pomoc si můžete jsednat na mailu ProfiPravnik@gmail.com

 

 



Jaromír 75 let: Falešná exekuce a platba ze strachu

Diskutovat (0)