Kazuistika:
Dávat svůj účet k dispozici jinému je nebezpečné


19. 09. 2019  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PRAVDIVÉ PŘÍPĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ: Paní Jana je obvodní lékařkou. V důsledku své snahy o pomoc svým nejbližším se sama málem dostala do velkých problémů.

Kazuistika: Dávat svůj účet k dispozici jinému je nebezpečné




  1. Paní Jana, která letos oslaví 56 let je výbornou a oblíbenou obvodní lékařkou. Pro své nejbližší by se rozkrájela. Jana tak pomůže, i když se sama dostává někdy do problémů. Problém, který ale zažila paní Jana byl velmi nebezpečný a Jana se jen díky náhodě vyhnula obrovskému dluhu, který na ní mohl spadnout a exekuci.

Příběh paní Jany:

Dobrý den, jmenuji se Jana a ráda bych se s vámi podělila o můj čerstvý životní příběh, aby se nikdy nedostal do takového nepříjemného problému jaký se stal mně. Mám velmi hodnou dceru, které věřím. Bohužel se seznámila s jedním dobrodruhem, kterého si také vzala. Její manžel podnikal s pohledávkami a díky své neschopnosti musel podnikání ukončit. Bohužel s velkými dluhy a exekucemi. Dcera mně proto požádala, abych jim nějak pomohla. Proto jsem jim dala k dispozici svůj druhý, nevyužívaný účet, aby z něj mohli platit platby za elektřinu, bydlení apod. Všechno nějakou dobu fungovalo, až jednou mi přišel dopis. 

Z dopisu jsem se dozvěděla, že mě jakýsi pan K. vyzývá k vrácení částky 1,5 milionu korun, kterou údajně zaslal na můj účet a tato částka prý přitom nebyla určena mně. Proto jsem se dle vyjádření jeho právního zástupce dopustila bezdůvodného obohacení a částku bych měla vrátit. Ihned jsem nabyla podezření na účet, který používala moje dcera s jejím manželem. Manžel mi následně přiznal, že si skutečně nechal na můj účet zaslat částku za nějaké poskytnuté služby, kterou následně vybral a použil. Bohužel však projekt nevyšel a pan K. chtěl částku zaplatit po mně s tím, že částka byla určena manželovi mé dcery a nikoliv mně. V mezidobí se dcera se svým manželem rozvádí a ten prý už ani částku nemá k dispozici. Byla jsem z toho všoku. Co si počnout dál? Na dopis jsem tedy nereagovala a během několika týdnů mi dorazila žaloba a výzva soudu, abych se k ní vyjádřila. Navštívila jsem tedy právního zástupce, abych s ním věc probrala. Byla jsem v hrozném stresu.

Vyjádření právníka:

Paní Jana mne navštivila ve velmi špatném psychickém stavu. Předala nám dokumenty a vysvětlila celou situaci. Snaha pana K. směřovala k tomu, aby zaplacenou částku dostal od paní Jany zpět z titulu bezdůvodného obohacení z její strany. Částka totiž byla určena pro manžela dcery paní Jany, nikoliv pro ní. Bohužel účet vlastnila paní Jana. Stěžejní tak bylo, aby Jana prokázala, že částka skutečně skončila u manžela její dcery. Jak ale toto dokázat? Nakonec jsme ten správný dokument našli. A jen díky odpovědnosti dcery Jany se mohlo přistoupit ke skutečně úspěšné obraně. Dcera Jany, která měla zplnomocnění s účtem rovněž disponovat částku 1,5 milionu korun po částech vybrala z účtu a předala manželovi. Naštěsti si nechala podepsat od již bývalého manžel příjmový doklad s uvedením částky, jejího původu a proč je manželovi předávána. Tuto skutečnost nakonec potvrdil při hlavním líčení i sám manžel dcery Jany. I tak byla Jana přísně pokárána soudcem, že dala k dispozici svůj účet, kdy její jednání mohlo směřovat i k poškozování věřitelů manžela její dcery. Nakonec to pro Janu dopadlo dobře. Soud konstatoval, že částka skutečně směřovala k manželovi dcery paní Jany v plné výši a to na základě řádné smlouvy. Paní Jana se tak nijak neobotila a nárok na úhradu 1,5 milionu korun včetně několika desíte tisíc korun za právní zastoupení žalobce pana K. byl zamítnut.

Paní Jana měla velké štěstí a jen o vlásek unikla riziku, že by musela celou částku vracet a to i přesto, že z ní vůbec nic neměla. Nikdy tak nedávejte k dispozici dlužníkům svůj účet a to a ni v případě, kdy by se jednalo o rodinné příslušníky. Můžete tím dokonce spáchat i trestný čin a nebo se sami dostat do podobných problémů jako paní Jana.



Kazuistika: Dávat svůj účet k dispozici jinému je nebezpečné

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více