KAZUISTIKA:
Jarka investovala do domu rodičů. O velkou část peněz přišla


17. 01. 2019  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Jarce bude letos 55 let. I přesto má velmi cennou a zároveň hořkou zkušenost. Vztahy v rodině jsou pro mnoho lidí mnohem méně důležité než peníze.

KAZUISTIKA:Jarka investovala do domu rodičů. O velkou část peněz přišla




Jarka se dohodla se svými rodiči a dvěma sourozenci, že investuje do domu rodičů, kde také se svou rodinou bydlela. Mělo se jednat o kompletní rekonstrukci domu, kterou provedla na vlastní náklady a cena činila téměř 2 miliony korun. 

Dohoda zněla, že po rekonstrukci získá Jarka dům od rodičů darem, nebo závětí, a sourozenci také odmítnou dědictví, pokud by jim mělo cokoliv náležet v rámci dědického řízení. Však se jedná o rodinu, dokonce nejbližší rodinu a sourozenci spolu nikdy žádné konflikty neměli. Naopak se pravidelně u rodičů scházejí a vztahy jsou velmi dobré.

Po rekonstrukci se zdravotní stav rodičů zhoršil. Tatínek dokonce musel ulehnout dlouhodobě na lůžko a Jarka se musela o rodiče doma postarat. Je tak zřejmé, že měla jiné starosti, než řešit majetkové vztahy k domu, které přeci už tak měli všichni dohodnuté a to, že se stane majitelkou domu považovala Jarka za hotovou věc. A to tím spíše, když právě ona jediná se o rodiče takto intenzivně starala. 

Po roce však tatínek zemřel a po dalších několika měsících ho následovala i maminka. Jarka byla zdrcena. K jednání o dědictví se dostavila už takřka ze setrvačnosti. Považovala vše za hotovou věc a vůbec si nepřipouštěla jakýkoliv problém. Skutečnost však byla šokující. Rodiče nezanechali ani darovací smlouvu, ani závěť. Věc se tak řešila dle ustanovení občanského zákoníku a všichni tři sourozenci mají dědit stejným dílem, každý třetinou. Notář nechal ohodnotit současný stav domu a vůbec nebral ohled na námitky Jarky, že dům sama zrekonstruovala a jsou se sourozenci domluvení na tom, že ho získá do vlastnictví pouze ona. Sourozenci žádnou takovou dohodu nepotvrdili. Naopak oba shodně tvrdili, že rodiče si přáli, aby i oni získali dům do spoluvlastnictví. Pro Jarku to byl totální podraz a šok z něhož se vzpamatovávala jen obtížně.

Zatímco do rekonstrukce domu investovala své 2 miliony korun, hodnota jejího třetinového podílu nakonec činila pouze 1,5 milionu korun. Navíc se musela Jarka z domu vystěhovat, protože neměla na vyplacení tří milionů svým sourozencům, kteří agresivně požadovali své vyplacení. Jarka touto zkušeností přišla nejen o rodiče, ale i sourozence. Může být tak ráda za svého manžela a dobře vychované děti.



KAZUISTIKA:Jarka investovala do domu rodičů. O velkou část peněz přišla

Diskutovat (0)