Rada hypotečního poradce vás může připravit o tisíce. Jana by mohla vyprávět


19. 06. 2022  00:43     Miroslav Zeman     komentáře (2)

KAZUISTIKA: Paní Jana využila služeb finančního poradce, kterého jí doporučila její kamarádka. Mělo se jednat o odborníka, který měl Janě poradit, jak zajistit financování pořízení nemovitosti. Nakonec Jana díky "dobrým" radám přišla o tisíce korun ročně.

Rada hypotečního poradce vás může připravit o tisíce. Jana by mohla vyprávět




Finanční poradce sice Janě poradil a ta udělala vše, co jí bylo řečeno, následně se ale ukázalo, že některé věci byly oním finančním poradcem dosti překroucené.

V souvislosti s hypotečním úvěrem sdělil milý poradce paní Janě, že aby jí byla hypotéka bankou schválena, musí uzavřít i životní pojištění. Pojištění, které poradce Janě doporučil, bylo ale poměrně drahé. Argumentoval tím, že má toto životní pojištění lepší parametry, že by u levnějších pojistek nic nezískala a především, že by bez něho nemusela na hypoteční úvěr dosáhnout. Jana tedy přistoupila na radu poradce a pojištění v rámci hypotéky uzavřela a to i přesto, že už jiné životní pojištění měla. I tuto skutečnost pan poradce od Jany věděl, ale trval na svém.

Výsledek – Janě byla hypotéka následně schválena a mohla si tak pořídit vybraný byt, ale zbytečně platila 500 korun měsíčně za ono pojištění. Splátky hypotéky, ke kterým si Jana musela mimo dalších výdajů, připočíst ještě platbu pojistného na životní pojištění, totiž Janu dost finančně zatěžovaly. Teprve až po čase a zcela náhodou od jedné známé bankéřky Jana zjistila, že se jedná od počátku o habaďuru, a že žádné životní pojištění uzavírat nemusela. Banka povinnost uzavřít životní pojištění s příslušnou vinkulací, vůbec neměla v podmínkách a ani na tomto produktu nezáleželo schválení hypotečního úvěru. Nemluvě o tom, že Jana už jedno životní pojištění měla. Při výpovědi zbytečné pojistky navíc Jana zjistila, po zevrubném prostudování smlouvy, poměrně vysoké sankce. To ji definitivně naštvalo. Obrátila se se svou stížností na poradce na Českou národní banku, která konstatovala, že se poradce dopustil nedovoleného jednání a udělila mu pokutu. Jednalo se, bohužel pro Janu, o typický příklad neetického chování finančního poradce, kterému šlo jen a jen o získání provize za uzavření smlouvy o životním pojištění, nikoliv primárně o pomoc s hypotékou.

Provize vyplácené poradcům a zprostředkovatelům například v případě investičního životního pojištění, mohou činit i několikanásobek zaplaceného ročního pojistného.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ A REÁLNÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Rada hypotečního poradce vás může připravit o tisíce. Jana by mohla vyprávět

podpora smejdu ze vsech stran vcetne statu
ANO, musim s Vami souhlasit, to co se deje dnes nema ve svete obdoby, staci se podivat kam chcete, k...
Poplatky pro získání hypotéky
Škoda, že na to přišla tak pozdě, ale dobře, že na to vůbec přišla. Dnes banky většino životní pojiš...
Diskutovat (2)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více