KAZUISTIKA:
Zásadní je nepůjčovat pouze jednomu dlužníkovi


04. 04. 2019  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - REÁLNÉ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Pan Aleš udělal v rámci využití služeb peer to peer půjček chybu, že půjčil jako věřitel všechny své prostředky pouze jednomu dlužníkovi, který se ukázal být nespolehlivým. 

KAZUISTIKA: Zásadní je nepůjčovat pouze jednomu dlužníkovi




Pan Aleš naspořil ve svém podnikání poměrně zajímavou částku finančních prostředků. Jelikož je chtěl nějakým způsobem zhodnotit, poohlédl se po různých spořicích a investičních produktech. Všechny spořicí účty, včetně termínovaných vkladů, však slibovaly Alešovi zhodnocení pouze kolem jednoho procenta. Proto se Aleš začal zajímat o tzv. peer to peer aplikace a konkrétně o možnost půjčení peněz prostřednictvím těchto platforem.

Vše bez problémů vyřídil a zaregistroval se do systému. Následně nabídl celou částku za velmi přijatelný úrok zájemcům o půjčku. Půjčku následně poskytl hned prvnímu zájemci, který projevil zájem v rámci platformy. Aleš měl za hotovou věc, že vše je v pořádku a jeho prostředky jsou zajištěné a dlužník přísně zkontrolovaný.

Po půl roce však dlužník přestal půjčku hradit. Aleš se snažil věc řešit v rámci provozovatele platformy, ale neúspěšně. Smlouvu má Aleš uzavřenou přímo s dlužníkem a tak se také musí vrácení na dlužníkovi domáhat napřímo, jakkoliv platforma, přes kterou půjčku realizoval, byla nápomocná a dodala všechny dokumenty. Aleš nejprve zkoušel částku vymoci po dobrém a zaslal dlužníkovi pět výzev k vrácení dlužných peněz, ale zcela bez reakce. Dozvěděl se pouze, že dlužníka postihla údajně těžká nemoc a tak má výrazně zhoršené možnosti půjčku vrátit.

Pro Aleše to byla těžká rána, protože dlužníkovi zapůjčil celý objem prostředků, které si naspořil. Místo zhodnocení však Aleše čekaly poměrně vysoké náklady na vymáhání dluhu. Vše předal svému právnímu zástupci, který částku sice vysoudil, dotáhl věc až do nařízení exekuce, která však byla pozastavena z důvodu nemajetnosti dlužníka. Na této skutečnosti se dosud nic nezměnilo. Nejen, že Aleš zatím nezískal zpět půjčené peníze, ale přišel i o další tisíce, které musel investovat do vymáhání dluhu.

Aleš udělal zásadní chybu, že v rámci P2P platformy zapůjčil částku pouze jednomu dlužníkovi, místo, aby své prostředky rozdělil mezi větší počet dlužníků a rozmělnil tak dané riziko. Obecně měl ale Aleš opravdu velkou smůlu, protože počet neplatičů je dosud v rámci realizovaných půjček v P2P projektech velmi nízký.

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

hlava_papiry



KAZUISTIKA: Zásadní je nepůjčovat pouze jednomu dlužníkovi

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více