Nadační fond Mathilda a Tyfloservis, o.p.s. pomáhají nevidomým k větší samostatnosti


24. 01. 2016  20:54     TZ     komentáře (0)

Nadační fond Mathilda, Tyfloservis, o.p.s. a ČSOB Private Banking společně včerejším dnem zahájili provoz zrekonstruované cvičné kuchyně pro nevidomé v Ústí nad Labem. Speciální zařízení kuchyně bude k dispozici nevidomým a slabozrakým, kteří si zde osvojí praktické dovednosti nezbytné pro samostatný život.

 Nadační fond Mathilda a Tyfloservis, o.p.s. pomáhají nevidomým k větší samostatnosti




Zrekonstruovaná cvičná kuchyně byla uvedena do provozu díky výtěžku z Karty dobré vůle. ČSOB Private Banking ji vydává svým klientům od dubna 2014, přičemž tato karta odvádí z každé transakce 0,6 % na charitu. Kartou platí již více než 600 klientů, kteří se tak společně s bankou spolupodílejí na podpoře takových neziskových organizací, jako je například právě Nadační fond Mathilda.

„Vážíme si zájmu našich klientů zapojovat se do nejrůznějších charitativních projektů, které naše banka podporuje a skutečnost, že klienti přijali kartu s tímto příběhem a používají ji s velkým nadšením, dokazuje, že to byl krok správným směrem,“ říká Tomáš Jelínek, ředitel teplické pobočky ČSOB Private Banking, autor této karty. „Náš cílový stav je, aby kartu využívalo 700 našich klientů a na konci tohoto roku bychom rádi rozdělili dva miliony korun,“ doplňuje Tomáš Jelínek.

„Rekonstrukce kuchyně a ještě k tomu speciálně vybavený prostor je velmi nákladná záležitost. O to víc si vážím ČSOB Private Banking, která nám na rekonstrukci přispěla částkou 150 tisíc korun,“ říká Luboš Krapka, ředitel Nadačního fondu Mathilda. Jeho slova doplňuje Josef Cerha, ředitel Tyfloservisu, o.p.s.: „Jestliže chceme být opravdu prospěšní, pak nevystačíme s hezky znějícími proklamacemi. Taková kuchyně je dostatečně hmatatelná věc, a navíc, velmi potřebná a ve svých výstupech může být i příjemná. Slouží nejen jako místo nácviku toho, jak si poslepu uvařit, ale i jako vzor, jak si upravit svou kuchyň doma. Při naší práci je vítána každá podpora. Rád bych proto zmínil i paní hraběnku Mathildu Nostitzovou, její osobní příklad a životní elán jsou povzbuzením našim klientům, ale i pracovníkům.“

Nadační fond Mathilda se programově zaměřuje na podporu projektů, které výrazně napomáhají zlepšení kvality života nevidomých a slabozrakých. Jedná se především o projekty, které nedosahují na úplné financování ze strany státu, a které se týkají vzdělávání nebo navazují na stávající sociální služby a v konečném výsledku výrazně pomáhají v integraci do běžné společnosti.

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem starším 15 let, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Působí též na společnost, aby dokázala k jejich samostatnosti přispívat a pomohla tam, kde je to třeba. U svých klientů se snaží podporovat převzetí odpovědnosti za vlastní život, vybavit zrakově postiženého člověka takovými dovednostmi a informacemi, aby byl schopen v maximální možné míře samostatně naplňovat své životní potřeby, získal přiměřené sebevědomí, zaměřil se na možnosti svého dalšího rozvoje, ale dokázal též rozpoznat své meze a požádat o pomoc.



Nadační fond Mathilda a Tyfloservis, o.p.s. pomáhají nevidomým k větší samostatnosti

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více