Nařízení EU ponižuje bankovní bonusy za používání platebních karet


30. 06. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Popularita kreditních karet byla zapříčiněna rozsáhlými bonusy, které banky za jejich užívání poskytovali. Aktivní klient si tak mohl na různých bonusech a slevách přijít i na několik stovek korun měsíčně. Tyto výhody se postupně stávají minulostí. Může za to regulace EU.

Nařízení EU ponižuje bankovní bonusy za používání platebních karet




Banky totiž neposkytovaly bonusy a slevy či další výhoda za platbu a používání kreditní karty ze svého. Do karet jim hrál zavedený systém, kdy obchodníci platili za platbu kartou ze strany zákazníky i více než 1 procento z celé transakce. Banky si tak mohly přijít díky těmto přemrštěným poplatkům na miliardy korun. A čím více klientů bank platilo u obchodníků jejich kartami, tím více vydělávaly banky na těchto poplatcích. Aby pak banky motivovaly další a další klienty k používání jinak často zbytečného produktu, nabízely klientům tyto bonusy, výhody a slevy.

Nebylo ale vše tak růžové jak se na první pohled mohlo zdát. Kvůli vysokým poplatkům mezinárodních kartových asociací jsme například nemohli zaplatit našimi kartami téměř nikde v Německu a jiných zemích, které odmítly tyto nehorázné poplatky hradit. Stejně tak vysoké poplatky bránily většímu rozšíření možností platit kartou.

Právě regulace a nařízení EU učinila těmto praktikám přítrž. Poplatek se rozhodnutím snížil až na jednu čtvrtinu původní hodnoty. Bankám tak začaly výrazně klesat příjmy z poplatků od obchodníků a tím vysychal i zdroj pro bonusy za placení kartou. Produkt se tak pro banky stává postupně méně lukrativní a ziskový. Místo více než jednoho procenta tak obchodníci platí od loňského roku 0,3 procenta z objemu platby placené kreditní kartou a pouze 0,2 procenta z objemu platby placené kartou vydanou k běžnému účtu. Propad poplatků za platbu kartou pro obchodníky je tak zcela zásadní.

Na druhou stranu mají nyní Češi možnost platit kartou v Německu, kde se rychle rozšířilo přijímání mezinárodních plateb. Současně se také rychle rozšiřuje rozsah a vybavení obchodníků platebními terminály a to i do menších obchodů. Dostali jsme se tak k poměrně normálnímu stavu. Kreditní karty tak snad začnou používat především ti, kdo je potřebují nebo efektivně využijí jejich služby. Lidé, kteří je nepotřebují je tak nebudou kvůli snižujícím se bonusům používat.

KALKULÁTOR BANKOVNÍCH POPLATKŮ NALEZNETE A VYZKOUŠÍTE ZDE! 

pocitac

 



Nařízení EU ponižuje bankovní bonusy za používání platebních karet

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15221315280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více