Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 3 díl.


12. 01. 2017  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podle průzkumu Air Bank v souvislosti s oslavou pátého výročí působení na tuzemské trhu je pro klienty nejpřínosnější inovací za posledních pět let bezkontaktní karta. Pro bezkontaktní kartu se tak vyslovily dvě třetiny dotazovaných. Které inovace se umístily na dalších místech?

Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 3 díl.




Na osmém místě platební peněženky

Znáte služby jako Pay Pal, Master Pass, nebo GoPay? Jsou to elektronické peněženky, které jsou propojeny s platební kartou nebo účtem, ale které přitom tyto informace třetím stranám nesdělují. Snižuje se tak riziko zneužití karty či účtu a přitom můžete často snadno platit i do zahraničí bez jakýchkoliv poplatků. Rozvoj těchto peněženek se v průběhu času zpomalil. Banky se totiž těmto službám snaží konkurovat nebo je přímo ovládnout. Pro mnoho lidí se však jedná o velmi zajímavou alternativu pro placení.

Deváté místo obsadil přátelský přístup ke klientům

Je jasné, že přátelský přístup ke klientům není žádnou inovací, ani novinkou. Z našeho pohledu by se mělo jednat už o jasný standard. Pro banku by měl být klient vším a měla by se zásadně přizpůsobit jeho potřebám. Navíc by banka měla stále více fungovat nejen jako poskytovatel výdělečných služeb, ale také jako nezávislý poradce a pomocník. I díky tomu se uplatňují nové služby jako například Moje rodinné finance od České spořitelny, které mají za cíl klientům poradit, ušetřit jim peníze, optimalizovat toky hotovosti a to nikoliv s ohledem na prioritní zájem banky, ale s ohledem na prioritní zájem klienta. Banka tak dává najevo, že jí nejde v souvislosti s klientem pouze o zisk a dotlačení ho k uzavření smlouvy na další produkt či službu, ale jde jí i o zdravé finance klientů, kteří pak budou spokojenější, budou méně zbytečně utrácet a snahu banky následně ocení právě větším využíváním jejích služeb.

Na desátém místě se umístily platby mobilním telefonem

Prakticky se tak jedná o obdobu inovace mobilního bankovnictví ve spojení s internetovým bankovnictvím. Placení pomocí mobilního telefonu se už dnes standardně realizuje prostřednictvím služeb mobilního bankovnictví. Přínos této služby je zjevný. Kdykoliv a odkudkoliv můžeme uhradit jakoukoliv platbu a to hned. Nemusíme čekat, až dorazíme domů, nebo do banky s rizikem že zaplatit nakonec zapomeneme.

Inovace učinily za posledních pět let obrovský krok kupředu. Už zcela automaticky a nevzrušeně používám bezkontaktní platební karty, bezkontaktní bankomaty nebo třeba vkladové bankomaty a kvalitní internetové bankovnictví. Vekou roli zde hraje připojení k internetu a rozvoj internetových bankovních služeb. Těšíme se na další pětiletku a co nám až do roku 2022 přinese.



Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 3 díl.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16414938608

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více