Příjmy pojišťoven stále rostou, letos vybraly o 4,5 procenta více


05. 11. 2018  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 97,4 miliardy Kč, což je meziročně o 4,5 procenta více. Životní pojištění stouplo o 1,1 procenta, neživotní pojištění o 6,3 procenta, informace sdělila Česká asociace pojišťoven

Příjmy pojišťoven stále rostou, letos vybraly o 4,5 procenta více




Trh pojištění představuje v České republice 122,9 miliardy korun. Meziročně vzrostl o 3,8 procenta. Pojištění je tak stále velmi lukrativní obor, který kopíruje růst ekonomiky v České republice.

Zajímavá je také struktura růst, zatímco životní pojištění roste o 1,1 procenta, neživotní roste o více než 6 procent. Je tak zřejmé, že zájem zákazníků se přesouvá spíše k praktičtějším formám pojištění, tedy zejména pojištění automobilů či nemovitostí. Na pomalém růstu životního pojištění se také podílí jeho nedobrá pověst spojená s několika kauzami, a spojování životního pojištění se spořením či investováním.

Za první tři čtvrtletí vybraly pojišťovny na pojistném dokonce 97,4 miliardy korun. Na růstu objemu vybraného pojistného se mimo samotného růstu ekonomiky projevují také obecná rizika, která zvyšují obavy u zákazníků a potřebu pojistit i takové věci a předměty, které by se před několika lety vůbec nepojišťovali. Stejně tak má velký vliv stále ještě růst objemu hypotečních úvěrů, který je tradičně spojen s pojištěním dlužníka či pořízené nemovitosti jako formy zajištění ve prospěch banky.

 



Příjmy pojišťoven stále rostou, letos vybraly o 4,5 procenta více

Diskutovat (0)