Pokles hypotečních sazeb v říjnu pokračoval. Co bude dál?


08. 11. 2019  01:17     Tisková zpráva     komentáře (0)

Hypotéky dál zlevňují. Říjnový pokles sazeb navázal na vývoj v předchozích měsících, kdy se bankám otevřel prostor pro zásadní snížení sazeb v důsledku poklesu sazeb na mezibankovním trhu. Na mezibankovním trhu však došlo v polovině září k obratu a cena peněz od té doby znatelně narostla. Co to udělá s hypotékami?

Pokles hypotečních sazeb v říjnu pokračoval. Co bude dál?




Průměrné nabídkové sazby hypoték v říjnu dál klesaly. Své hypotéky během října zlevnily Money Bank, Wuestenrot, Fio a Air Bank. Index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami nabídkovou sazbu hypoték pokrývajících maximálně 70 % hodnoty nemovitosti (70% LTV*) klesl během října o 7 bazických bodů na 2,42 %. Vývoj indexu GOFI ilustruje v následujícím grafu oranžová křivka. Zelená křivka vyjadřuje průměr realizačních sazeb reportovaných serverem hypoindex.cz. Z grafu je patrná korelace obou indexů, přičemž index nabídkových sazeb (GOFI 70) je před indexem realizačních sazeb v měsíčním předstihu.

 

bn

 

V rámci GOFI indexů měříme průměry nabídkových sazeb i ostatních variant LTV. Zde je díky regulaci ČNB zásadní hranicí 80 % LTV. I v tomto pásmu LTV sazby setrvale klesají a index GOFI 85 se v říjnu po 22 měsících vrátil pod 3 procenta. Přesto jsou hypotéky 80+ stále o zhruba půl procentní bod dražší a z pohledu klienta a nákladovosti financování je tedy zásadní fakt, zda se mu podaří 20 % hodnoty nemovitosti zafinancovat jinými zdroji, než hypotékou. Vývoj sazeb dokládá připojený graf.

 

bnm

 

Jak se budou sazby vyvíjet dál?

Říjnový pokles sazeb navázal na vývoj v předchozích měsících, kdy se bankám otevřel prostor pro zásadní snížení sazeb v důsledku poklesu sazeb na mezibankovním trhu. Ty se postupně dostaly až na úrovně roku 2017. Tehdy se přitom hypotéky v průměru nabízely se sazbami pod 2 procenty. Proto i hypoteční sazby v posledních 3 měsících urychlily svůj sestup a proklesaly indexově až pod 2,5 %. Individuálně však bylo možné získat hypotéku se sazbou těsně nad 2 procenty. 

Na mezibankovním trhu však došlo v polovině září k obratu a cena peněz od té doby znatelně narostla. 5letý úrokový swap se nyní pohybuje okolo 1,7 procenta, což je o cca 0,6 procenta více než na začátku září. Tímto posunem se prostor pro další snižování sazeb výrazně zúžil.

„Banky sice jsou schopné opatřit si likviditu i jinak, levněji, případně si mohou sáhnout do marží, což vysvětluje v říjnu pokračující pokles, ale pokud by cena zdrojů zůstala na stávající úrovni, nelze bohužel s dalším poklesem sazeb příliš počítat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Tip: Přehled aktuálních nabídkových sazeb naleznete v našem srovnávači sazeb hypoték.

 



Pokles hypotečních sazeb v říjnu pokračoval. Co bude dál?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15644282720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více