Povinné ručení zdražuje


01. 11. 2019  00:43     Tisková zpráva     komentáře (0)

Broker Consulting POVIndex má pro září 2019 hodnotu 7 569, což znamená, že od konce prázdnin došlo ke zdražení průměrné ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinného ručení) o 2,3 procenta. V září za částku 7 569 korun bylo možné sjednat povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, typický vůz, kterým jezdí české domácnosti.

Povinné ručení zdražuje




Konec prázdnin je historicky daným obdobím, kdy pojišťovny mění ceníky. Letos se navýšení pohybovalo mezi 1 až 6 procenty u většiny pojišťoven na trhu. Řidiči by při sjednávání měli tedy porovnávat více nabídek,“ komentuje vývoj Vladislav Herout, ředitel produktového managementu Broker Consulting.

Finální cena za pojištění z provozu vozidla je určena rozsahem doplňkových a asistenčních služeb, ale také věkem, zkušenostmi řidiče a zejména lokalitou registrace vozidla.

Pokud se podíváme na průměrnou výši pojištění v hlavním městě a v menším městě velikosti Benešova, tak rozdíl mezi shodně nastaveným pojištěním na výše uvedený vůz bude činit v porovnání s POVIndexem u Prahy +12,3 procent a u Benešova pak -16,3 procent,“ poukazuje Herout a dodává: „Všeobecně pak lze spíše očekávat další zvyšování cen povinného ručení, které souvisí s tím, že vybrané pojistné stále nepokrývá celkové náklady na vyřízení škodných událostí, aktuální schodek činí 1,5 miliardy. Jediné, co tedy zabraňuje skokovému zdražení, je konkurenční boj pojišťoven.“

Broker Consulting POVIndex ukazuje průměrnou cenu za typické povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. Typ vozu byl vybrán proto, že je typickým zástupcem vozů, které používají české domácnosti. Pojištění zahrnutá do POVIndexu obsahují nejvyšší možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Vždy je potřeba posuzovat nejenom cenu, ale také rozsah benefitů (zejména asistenčních služeb) ve vztahu k potřebám řidiče (Jak moc jezdí? Jaké vzdálenosti? Jak si představuje servis od pojišťovny v případě nehody?). Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.

Proč je dobré index sledovat

Broker Consulting POVIndex je dlouhodobým spolehlivým ukazatelem ceny za pojištění z provozu motorového vozidla. Kdokoli chce zjistit, jak se historicky vyvíjely ceny za povinné ručení, nebo chce sledovat aktuální trend cen, získá díky POVIndexu odpovědi, které hledá. Je dobrou pomůckou řidičům pro orientaci při koupi automobilu. Novinářům dává možnost přinést zajímavé téma pro motoristy.



Povinné ručení zdražuje

Diskutovat (0)