Právní poradna BP - Jak na vypořádání spoluvlastnictví


23. 10. 2019  00:54     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář řeší ve svém dotazu jak co nejlépe postupovat při vypořádání spoluvlastnictví k nemovitosti. Není to úplně snadné. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Jak na vypořádání spoluvlastnictví




Vyřešit často velmi složité aspekty podílového spoluvlastnictví k nemovitosti bývá velmi náročné. To platí obzvláště v případě, kdy je spoluvlastníků větší množství. Každý má totiž trošku jiné představy o způsobu užívání a spoluvlastnictví nemovitosti. Stejně tak mohou být i jiné představy o ceně a hodnotě konkrétního podílu každého spoluvlastníka. Není tak divu, že tyto spory velmi často končí u soudu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy otec je vlastníkem 1/3 rodinného domu. Dalšími dvěma vlastníky jsou teta a strýc, který trvale bydlí v jedné krajní třetině domu. Otec je ochoten na mne svou třetinu přepsat. Já se svou družkou bychom si rádi vzali hypotéku, tento starý dům zrekonstruovali. Současně bychom z hypotéky chtěli vyplatit tetu, která s tímto souhlasí. Rád bych se zeptal jak ideálně postupovat? Mám na sebe nechat přepsat třetinu domu, poté dům rozdělit na tři bytové jednotky a bytovou jednotku, kterou by vlastnila má teta od ní poté pomocí hypotéky odkoupit? Můžete mi prosím objasnit jak postupovat při rozdělení domu na bytové jednotky? Děkuji, 

Odpověď právníka:

Dobrý den, Váš konkrétní případ bych neřešil rozdělením domu na jednotky, pokud to z nějakého jiného praktického důvodu dělat nepotřebujete. Vymezením jednotek v domě totiž v domě vzniknou samostatné byty, které budou samostatným předmětem právních vztahů. Pokud Vám jde ale vyloženě pouze o rekonstrukci domu, který budete v budoucnu i sami užívat, pak je rozdělení domu na jednotky zbytečné a nákladné. Vykoupení podílu od tety a strýce můžete realizovat mnohem jednodušeji. Například dohodou o vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti. V této dohodě se spoluvlastnictví zruší a vlastníkem podílů tedy a strýce se stanete Vy. Tím se zároveň stanete i výlučným vlastníkem předmětných nemovitostí. Jedná se o časově i finančně výrazně výhodnější postup, než předchozí dělení domu na jednotlivé bytové jednotky. Cena za zpracování činí například u nás 2500 korun včetně návrhu na vklad do katastru nemovitostí a návodu. 

PRÁVNÍ PORADNU SPRAVUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ - www. ProfiPravnik.cz

 



Právní poradna BP - Jak na vypořádání spoluvlastnictví

Diskutovat (0)