Právní poradna BP:
Neoprávněné exekuci je nutné se bránit


27. 08. 2019  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje jak se bránit postupu exekutora, který chce zabavit zařízení domu, které nepatří dlužníkovi.

Právní poradna BP: Neoprávněné exekuci je nutné se bránit




Pokud exekutor není schopen zjistit či zajistit majetek dlužníka, zejména nemovitosti, automobily, příjem od zaměstnavatele či zůstatek na účtu, přistupuje k tzv. mobiliární exekuci, kdy navštíví domácnost, kde by měl údajně pobývat dlužník a mít tam umístěn svůj majetek. Bohužel se velmi často stává, že dlužník má hlášeno bydliště tam kde reálně nebydlí, nebo bydlí u svých rodičů či partnera a je tak exekucí ohrožen majetek právě těchto třetích osob.

Dotaz čtenáře:

Chci se zeptat. Syn nadělal dluhy, má několik exekucí a minulý týden mě navštívil exekutor s tím, že mi oblepil všechny moje věci v domě a pokud za syna nezaplatím dluh 85 tisíc Kč, tak mi věci do dvou týdnů odveze. Jsem z toho zoufalý a nevím jak se bránit. Exekutor nebo jeho zaměstnanec byl velmi hrubý a arogantní. Můžu s tím ještě něco udělat?

Odpověď právníka:

Nevím, kdy se k Vám dostane tato odpověď, ale rozhodně byste měl konat co nejdříve. Do 14 dnů je třeba sepsat majetek, který patří Vám, a který exekutor označil a najděte k tomuto majetku vše co se dá - faktury, smlouvy, účtenky apod. Aby jste prokázal své vlastnictví. Formou - vyškrtnutí věcí ze soupisu pak navrhněte exekutorovi, aby vyškrtnutí provedl a zastavil exekuci vůči Vám. V opačném případě Vám skutečně může exekutor majetek zabavit a v dražbě prodat. Pokud nemáte písemné důkazy svého vlastnictví, pak požádejte svědky, přátele, kteří dosvědčí, že dané věci jste užíval a vždy vlastnil pouze Vy a nikdy nepatřily Vašemu synovi. Následně pak můžete podat žalobu na vyloučení věcí z exekuce, pokud by exekutor neakceptoval Vaše vyjádření.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Poradnu zajišťuje právní server WWW.PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna BP: Neoprávněné exekuci je nutné se bránit

Diskutovat (0)