Právní poradna BP:
Stále máte možnost si vybrat svého exekutora


14. 11. 2019  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář si není jistý, zda má stále možnost vybrat si libovolného exekutora pro vymožení své pohledávky, nebo musí zvolit exekutora v okrese bydliště dlužníka. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Stále máte možnost si vybrat svého exekutora




Téma místní nebo teritoriální příslušnosti exekutorů je nyní velmi frekventované. Stále se objevuje snaha o zřízení místní příslušnosti exekutorů. V praxi by tato změna znamenala, že si věřitelé nebudou moci svého exekutora vybrat po celé České republice, ale budou muset požádat o exekuci exekutora, který působí v místě bydliště nebo sídla dlužníka. Tato změna však dosud nebyla schválena ani navržena a určitě tento rok platit nebude. Exekutora pro vymožení své pohledávky si tak můžete i nadále vybírat sami.


DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den, zaregistroval jsem, že od začátku roku už si nebudeme moci vybrat exekutora, ale exekuci musí vykonávat exekutor, který pracuje v okrese, kde je dlužník. Pokud mám už k dispozici rozsudek, musím tedy požádat o exekuce pana exekutora z okresu Vsetín? Prý to platí už od nového roku, tak bych nerad udělal nějakou chybu, která by celé vymáhání kvůli mé hlouposti a nepozornosti prodloužilo. Čím více má dlužník času, tím má také více času peníze před exekutorem schovat nebo někam uklidit. Dejte mi tedy prosím tuto informaci.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den, tento rok místní příslušnost exekutora určitě neplatí a ani v průběhu roku platit nezačne. O teritoriální příslušnosti exekutorů se sice hodně mluví, ale zatím ji  nikdo reálně nenavrhl a žádný orgán o přijetí takové normy zatím nejedná. Pro tento rok tak určitě tato povinnost či omezení platit určitě nebude, a zda to bude příští rok, nebo zda tato změna nezavede vůbec, je otázkou. Nejedná se totiž o široce přijímaný konsensus, a tak je možné, že ani změna nemusí projít. Pokud by tato norma platila, pak ano, musel byste podat návrh na nařízení exekuce u exekutora, který působí v místě bydliště nebo sídla Vašeho dlužníka. Nyní ovšem nic takového neplatí a můžete tedy klasicky pověřit výkonem exekuce kteréhokoliv exekutora v České republice. Vybírat můžete například podle úspěšnosti či aktivity exekutora nebo na základě referencí či doporučení.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZENTE ZDE!



Právní poradna BP: Stále máte možnost si vybrat svého exekutora

šikanózní insolvence ,aby odpůrce nemusel platit škodu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prodej 1/3 chaty v rámci insolvence, kterou na mne podal odpůrce...
Diskutovat (1)