Právní poradna serveru BP:
Nájemce si může sám zřídit trvalé bydliště v bytě


10. 07. 2019  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Nájemce si může sám zřídit trvalé bydliště v bytě




Nájemníci mají právo zřídit si v pronajatém bytě své trvalé bydliště. Úřady tak už většinou nepožadují prokázání výslovného souhlasu vlastníka se zřízením trvalého bydliště v daném bytě či domě. Obrana je tak spíše formání a teoretická.

DOTAZ

Dobrý den,

pronajímáme byt, který máme v osobním vlastnictví. Nájemce bytu chce na úřadě žádat o příspěvek na bydlení. To však může učinit pouze tehdy, pokud má v bytě nahlášené trvalé bydliště. 
Vzhledem k tomu, že nám dluží tisíce korun za nezaplacené nájmy, případně zálohy na služby, neplánujeme smlouvu, která končí 30. červnem 2011 prodloužit. 
Také nesouhlasíme s tím, aby v tomto bytě měl trvalé bydliště, ovšem na úřadě nám bylo řečeno, že pokud donese nájemní smlouvu, bude mu trvalé bydliště uděleno bez ohledu na to, jestli my s tím souhlasíme, a také bez ohledu na to, zda nám něco dluží.

Máme nějakou možnost se bránit?

Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den

Úřady už standardně zapisují trvalé bydliště nájemcům, kteří prokáží vztah k bytu platnou nájemní smlouvou. Nelze tedy reálně zabránit zřízení trvalého bydliště nájemce v pronajatém bytě. Omezit toto právo je možné tedy pouze smluvně, například pod nějakou sankcí, případně sankcí práva výpovědi z nájmu bytu. Ovšem tyto sankce jsou velmi sporné, protože nájemní smlouva nemůže obsahovat sankce nad rámec povolený zákonem. Pronajímatelé jsou tak velmi omezeni ve svobodné úpravě a obsahu nájemních smluv. Tedy sankce si do smlouvy uvést můžete, ale je možné, že pokud bude v budoucnu o přiznání sankce rozhodovat soud, určí tyto sankce v rámci nájemní smlouvy jako neplatné. V praxi ale tyto sankce mohou působit prevenčně, tedy odstrašujícím způsobem pro nájemce, aby nedělali něco co si pronajímatel nepřeje.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Nájemce si může sám zřídit trvalé bydliště v bytě

Diskutovat (0)