Zneužití nesvéprávného člověka může být i trestným činem


22. 07. 2020  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zneužití člověka s duševní poruchou může být hrubým porušením dobrých mravů. Někdy se ale může jednat i trestný čin. Než přijmeme plnění od člověka, který vykazuje známky poruchy, nebo evidentně neví co podepisuje, měli bychom se o jeho zdravotním stavu blíže informovat.

Zneužití nesvéprávného člověka může být i trestným činem




Zpochybnit schopnost dárce realizovat právní úkon darování lze prokázat pouze znaleckým posudkem odborníka k jeho stavu v době podpisu darovací smlouvy. V takovém případě pak může být darovací smlouva prohlášena za neplatnou. 

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně majetku mého otce. Ovdověl a nyní je znovu ženatý.

Jeho nová manželka (o 18 let mladší) vstoupila do svazku s dluhy, které za ní otec zaplatil. On byl majetný, ona jenom dluhy a bez peněz. Nyní, po 6 letech je otec ve vážném zdravotním stavu, leží v nemocnici se zápalem plic, dementní a s dalšími zdravotními problémy. Daroval své nové ženě 1/2 baráku, který prodal a za peníze, které mu zbyly si koupil byt 2+1, který je rovněž napsaný na jeho nynější ženu. Daroval jí také další byt a vlastně vše, co měl.

Jsme dvě jeho dcery a na majetku jsme se podílely i se svými rodinami. Dle slov lékaře je jeho demence už dlouhodobější záležitost, tedy se dá předpokládat, že v roce 2015, kdy své ženě daroval 1/2 domu už byl dementní a i převod dalšího majetku a vše, čeho do dnešního dne jeho žena nabyla už dle našeho názoru neučinil dobrovolně a při tom, aniž by byl schopný rozhodnout při smyslech.

Nyní ho zřejmě jeho žena odloží do LDN aby zde dožil svůj život (pokud nezemře již v nemocnici).

Zvažujeme se sestrami, že budeme tuto situaci řešit soudně, jelikož od začátku bylo jasné, že tato žena si bere našeho otce z vypočítavosti a se záměrem se obohatit. Dnes má byty, které jí otec koupil, peníze a vlastně všechen majetek, který by měl dle našeho názoru přejít i na ostatní členy rodiny - tedy na nás, jeho děti.

Nemůžeme se smířit s tím, že majetek, na kterém jsme se nadřeli všichni, spadne cizí ženě, která se měla od začátku vztahu s otcem vytýčený cíl. Navíc ho proti nám jeho žena popuzovala a docílila toho, že jsme s ním přerušili kontakt.

Prosím o radu, zda má cenu tuto situaci řešit a zda je reálný úspěch dostat zpět to, co nám patří.

Děkuji za jakoukoliv radu, s pozdravem

<hr>

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

to je složitější otázka. Spíše by bylo vhodné uskutečnit na dané téma právní poradu, kde bych mohl klást ještě další otázky. Obecně pokud chcete celou věc řešit, pak se to určitě neobejde bez žaloby, soudního sporu apod. K tomu zcela jistě využijte pomoc advokáta, protože se nejedná o snadný případ.

Stěžejní v této situaci bude prokázat za pomoci ošetřujících lékařů, či jiných odborníků, že otec trpí nemocí a demencí už dlouhou dobu a trpěl ji, i při podpisování darovacích smluv, tedy, že nebyl v té době svéprávný a jeho nesvéprávnost byla zneužita jeho manželkou. Pokud se toto povede prokázat, bude tam určitě nějaká šance, jak převody zpětně zpochybnit, jako neplatné. Stejně tak bych doporučil přímo pro potřeby soudu zpracovat znalecký posudek, který by určil, že v době podpisu smluv, nebyl otec ve stavu, aby si mohl řádně uvědomit důsledky svého jednání. Bez těchto podkladů bych žalobu asi nepodával, protože by jste trpěli nedostatkem důkazů pro prokázání svých tvrzení. Pokud takové důkazy máte, tak bych nedoporučoval s řešením otálet. Jakékoliv důkazy ztrácejí v průběhu doby svou sílu a relevanci.

Realitou je, že právní jednání učiněné člověkem s výrazným omezením schopnosti rozpoznávat následky svého jednání, je neplatné a je třeba se této neplatnosti dovolat.

Jak situaci řešit:

- znalec - vypracování znaleckého posudku s využitím lékařských zpráv o duševním stavu člověka

- soud - podání žaloby na neplatnost právního úkonu učiněného člověkem s duševním postižením

- policie - v případě podezření na hrubé zneužití člověka s omenou schopností rozpoznat následky svého jednání je na místě podání trestního oznámení

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Zneužití nesvéprávného člověka může být i trestným činem

Diskutovat (0)