Právní poradna - Zástavní smlouvy pasivně nepřijímejte


17. 07. 2019  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Nebojte se odmítnout návrh zástavní smlouvy navržené bankou, která je pro vás nevýhodná. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna - Zástavní smlouvy pasivně nepřijímejte




Zástavní smlouva, kterou si banka zajišťuje zástavní právo na vaší nemovitosti je velmi důležitým dokumentem, který ovlivní váš život a vaše práva a povinnosti na mnoho let či desítek let dopředu. Špatná zástavní smlouva vám také může život velmi znepříjemnit. Po jejím podpisu už se jí totiž jen tak nezbavíte. Jedinou možností je refinancování úvěru, nebo předčasné splacení hypotečního úvěru, který zástavní právo na nemovitosti zajišťuje.

Dotaz čtenáře:

Dobrý  den, mohl by jste mi prosím poradit jak postupovat? Vyřizujeme si v bance hypotéku a banka nám kromě smlouvy o úvěru předložila také smlouvu o zástavním právu ke kupovanému bytu. Byt kupujeme jako investici a budeme ho pronajímat. Banka si ale v té zástavní smlouvě vymiňuje, že byt nesmíme pronajímat, a nebo požádat banku o souhlas s pronájmem tak, aby nemohlo dojít k poškození zástavy a tedy zajištění úvěru banky. Těch problematických věcí je tam více. Tak nevíme teď, jestli můžeme s bankou o smlouvě jednat a jestli se s námi o tom vůbec někdo bude bavit, protože ty smlouvy mají údajně jasně dané a s nikým o tom nediskutují. Nebo jestli to musíme přijmout, nebo jít zase o dům dál. Na smlouvě nám  hodně vadí nejrůznější pokuty a sankce, kdy ani z toho všeho není pomalu jasné, co smíme a co nesmíme, aby nám nenapařili za nějakou hloupost pokutu. Takový přístup ke klientům se nám tedy moc nezamlouvá. Na druhou stranu nás tlačí čas a lhůty ke kterým jsme se zavázali, takže tu moc manévrovacího prostoru bohužel není.

Odpověď právníka:

Dobrý den, musím konstatovat, že banky skutečně poměrně široce využívají tísně svých klientů vyřizujících si hypotéku a navrhují jim velmi svazující smlouvy o zřízení zástavního práva. Tyto velmi tvrdé podmínky a sankce odůvodňují banky rizikem, které s poskytnutím hypotéky musí nést a tedy požadují velmi jistou a dostatečnou zástavu svých úvěrů, a k tomu mají sloužit i přísné podmínky pro klienty. Jedním z omezujících opatření je například zákaz zcizení nemovitosti, omezení s nemovitostí nakládat, například pronajímat, nebo povinnost vyžádat si k jakékoliv dispozici s nemovitostí souhlas banky. Pokud je pro Vás jakékoliv ustanovení nevýhodné či ho považujete za problematické, nebojte se banku oslovit a navrhnout změnu. Banky sice dávají najevo neochotu se věcí zabývat, nebo změny zapracovávat, ale pokud klient vystupuje dostatečně aktivně a tvrdě, tak na jednání přistoupí a své podmínky zmírní. Banky jsou i v tomto sektoru tísněny velkou konkurencí a pokud mají přijít od rozjednaného klienta z důvodu nějaké pokuty ve smlouvě, tak je samozřejmě pro ně důležitější uzavření obchodu. Je třeba získat sebevědomí a uvědomit si, že pro banku jste jako klient stejně důležití jako banka pro vás.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna - Zástavní smlouvy pasivně nepřijímejte

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15569872224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více