Richard, 45 let - Použil cizí kartu pro úhradu svého dluhu. Pak následovalo stíhání


11. 04. 2019  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PRAVDIVÉ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Richard nikdy nebyl trestaný, ani nepáchal žádné přestupky. Přesto se i svou neopatrností dostal do problémů. Paradoxní je, že si problém způsobil ve snaze domoci se úhrady své pohledávky. Dokonce se o něj zajímala policie. ČTĚTE DÁLE!

Richard, 45 let - Použil cizí kartu pro úhradu svého dluhu. Pak následovalo stíhání




Richard půjčil deset tisíc korun kamarádovi z hospody. Ten mu slíbil, že částku vrátí do týdne.  Potřebuje jen nutně a neodkladně něco zaplatit a hned jak mu přijdou peníze z práce, dluh vrátí. Vše se domluvilo v hospodě u piva a tam se samozřejmě žádné smlouvy nepodepisují.

Po týdnu se Ríša domáhal vrácení částky, protože kamarád z hospody se mu neozval. Kamarád, pokud se dá takto ještě vůbec nazývat, se však zapíral a telefon už následně nezvedal. I přesto se ho podařilo Richardovi najít v sousední hospodě a před všemi hosty zařízení požadoval Richard vrácení dlužné částky. Dlužník na místě dluh popřel. Došlo k hádce, která málem skončila rvačkou. Na to Richard z hospody odešel. Asi právě v tuto chvíli se v hlavě dlužníka zrodil ďábelský plán. Hlavní smyslem plánu bylo se Richardovi pomstít za potupu, kterou mu v hospodě způsobil.

Ještě ten večer dlužník sám Richarda navštívil s tím, že se mu moc omlouvá za nedorozumění. Spěch teď na noční do práce a proto půjčí Richardovi svou platební kartu, aby si Richard mohl dluh z bankomatu vybrat. Richard byl rád, že se částky snad konečně domůže a věc bude vyřešena. Měl samozřejmě pochybnosti ohledně možnosti vybírat peníze z cizí karty, ale snaha vyřešit věc byly silnější. Odmítnutím by mohl definitivně přijít o své peníze, které byly pro něj dost podstatné, a to nechtěl v žádném případě riskovat.

Ríša si převzal kartu od dlužníka a ihned vyrazil do nejbližšího bankomatu dané banky, aby si částku vybral. Bankomat peníze v plné výši vydal a Ríša byl spokojený. S kartou odjel domů a čekal na svého kamaráda, až se z noční pro kartu zastaví. Ani ráno se však nikdo nezastavil. Při odchodu do práce však Richarda zastavil policista v civilu, který se představil jako vyšetřovatel. Richarda odvezl na služebnu a seznámil ho s obviněním.

Richard nevěřil vlastním uším. V trestním oznámení stálo, že předmětná karta, kterou měl Richard u sebe, byla odcizena jeho bývalému kamarádovi z hospody. Kriminalista si navíc od mnoha svědků ověřil, že před údajnou krádeží došlo v hospodě ke konfliktu mezi oběma pány, kdy se Richard domáhal deseti tisíc korun, ale nebylo mu vyhověno. V nepřehledné situaci se pak Richard zmocnil dle oznámení platební karty svého bývalého kamaráda a následně vykladl peníze z jeho účtu.

Nikdo si nedokáže představit, jak se cítí nevinný člověk ve chvíli, kdy se dostane do takové situace, kdy na něj každý hledí jako na zločince. Jak úzká je linie dělící úmyslný trestný čin a fintu, podle které vás někdo přivede před soud a způsobí vám měsíce bezesných nocí, strachu o svůj osud, osud blízkých, strach z několika let ve vězení.

Richard byl obviněn i přesto, že celou situaci ze svého pohledu pravdivě vysvětlil. Richard nakonec stanul před soudem. Odsouzen nakonec nebyl. Zachránilo ho štěstí. Richardovi pomohl soused, který dosvědčil, že viděl dlužníka a následného oznamovatele trestného činu vstupovat do bytu Richarda v nočních hodinách, těsně před tím, než jel Richard vybrat částku z bankomatu. Na náhlou otázku o návštěvě u Richarda v inkriminovaný večer, na což nebyl vůbec připraven, nedokázal údajný poškozený vůbec odpovědět. Bylo pak jasné, že Richardova verze, kterou potvrdil i nezávislý svědek byla potvrzena.

I tak vrácených 10 tisíc korun Richardovi za všechny ty peripetie nestály. Člověk musí být v dnešní době velmi opatrný. Hranice mezi vaším světem, postupem, který považujete za bezproblémový, a manipulace jiného, vás může přivést před trestní soud, kde nejde jen o peníze, jako u civilních soudů, ale o vaši svobodu, o váš život i život vašich blízkých. Buďte opatrní.

PŘÍBĚHY REÁLNÝCH LIDÍ VÁM PŘINÁŠÍ ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ

logo



Richard, 45 let - Použil cizí kartu pro úhradu svého dluhu. Pak následovalo stíhání

Diskutovat (0)