Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – I. díl


03. 05. 2019  02:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

I. DÍL SERIÁLU: Po více než osmi letech začala Česká národní banka zvyšovat úrokové sazby na trhu. Úrokové sazby se tak postupně zvýšily na 1,75 procenta z původních 0,05 procenta v roce 2017. Naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby na rovná 2 procenta. Jak růst úrokových sazeb ovlivní ekonomiku a spotřebitele?

Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – I. díl




Česká republika bude zajímavější destinací pro investory

Atraktivita a výnosnost tuzemského finančního trhu růstem úrokových sazeb výrazně roste. Náš trh se stal pro investory zajímavějším. Na tuzemském finančním trhu totiž získají nejen investoři, ale i běžní klienti bank, vyšší zhodnocení svých prostředků, proti zhodnocení, kterého jsou schopni dosáhnout v zahraničí. Růst úrokových sazeb pomáhá i bankám, které mohou zvyšovat své marže a zisky, tedy dosáhnou vyšších úrokových výnosů. Nicméně to neplatí univerzálně. Například v oblasti úroků z hypoték jsou banky tlačeny poklesem zájmu o hypotéky k udržení či dokonce snižování výše úrokových sazeb.

Tlak na příjmy z poplatků se s růstem úrokových sazeb snížil

Z pohledu výše poplatků, jejichž vývoj dlouhodobě sledujeme a analyzujeme, je zvýšení úrokových sazeb pozitivní, protože dává prostor bankám dosahovat vyšších příjmů z klasického nástroje, kterým úroky jsou. Tím se snižuje tlak na dosahování výnosů pomocí nekoncepčních poplatků. Výnosy z poplatků se navíc už čtvrtým rokem pravidelně snižují.  Důvodem snižování příjmů z poplatků je zavádění bezpoplatkových účtů, které nově zavedly i velké banky, dále silná konkurence nízkonákladových bank i kampaň vedená proti bankovním poplatkům obecně. Příjmy z úroků jsou tak pro banky jistějším a méně kontroverzním způsobem dosahování zisku, než nekoncepční poplatky, které navíc znepřehledňují a komplikují sazebníky a klienti se  v nich jen velmi těžko orientují.

Úroky z úvěrů se prodraží

Zvyšování úrokových sazeb není naopak pozitivní zprávou pro dlužníky. S pravidelným růstem úrokových sazeb bude docházet ke zdražování úvěrů, které výrazněji zatíží rozpočty dlužníků. Nejhorší může být situace u dlužníků z hypotečních úvěrů, kde i zvýšení jednoho procenta úroků může vést ke zvýšení splátek o stovky či tisíce korun. Aktuálně se však růst úroků u hypoték zastavil a u některých bank úroky dokonce mírně klesají.  Důsledek zvyšování úrokových sazeb je pro Českou národní banku přímo žádoucí, protože se naše centrální banka už dlouho snaží ochladit zájem o úvěry, zejména ty hypoteční. Nárůst úvěrů totiž vede k vyšší inflaci a zejména k masivnímu zdražování nemovitostí, tedy bytů a domů, kterých je na trhu výrazný nedostatek.

Zatímco původní snahy ČNB o ochlazení zájmu o hypotéky formou regulačních opatření bylo přijato velmi rozporuplně a dosud nebyl schválen zákon, který tuto regulaci umožní, zvyšování úrokových sazeb je zcela jasným a nekontroverzním nástrojem k omezení nárůstu úvěrů formou vyšších úroků. Navíc se nejedná o zásadní zasahování do trhu, kterým jiné formy regulace bezesporu jsou.

I když ČNB přistoupila opět k dalšímu zvýšení úroků, intenzita tohoto zvýšení se proti loňskému roku výrazně snížila.



Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – I. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více