Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – III. díl


16. 05. 2019  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (0)

III. DÍL SERIÁLU:Po více než osmi letech začala Česká národní banka zvyšovat úrokové sazby na trhu. Úrokové sazby se tak postupně zvýšily na 1,75 procenta z původních 0,05 procenta v roce 2017. Naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby na rovná 2 procenta. Jak růst úrokových sazeb ovlivní ekonomiku a spotřebitele?

Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – III. díl




Série zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky nekončí. Naposledy zvýšila tato instituce úroky o 0,25 procenta, na rovná 2 procenta. Od základního úroku se odvíjí úrokové sazby na mezibankovním trhu, a tedy i konečné úroky všech komerčních bank. Zvyšování úroků podpoří střadatele, naopak poškodí lidi, kteří splácejí úvěry.

Investoři na růstu úrokových sazeb vydělají

Na růstu úrokových sazeb v tuzemské ekonomice vydělají i investoři. Finanční produkty v ČR se stanou v důsledku vyšších výnosů atraktivnější, než produkty v jiných Evropských zemích. Investoři tak nasměrují do tuzemské ekonomiky prostředky, které jim v porovnání se zeměmi Eurozóny přinesou vyšší výnosy. To bude znamenat i další zvýšení příjmů a zisků bank, které tyto produkty rovněž poskytují.

Vyšší úroky v ekonomice pomohou ke zhodnocení koruny

Vyšší úroky v ekonomice tlačí na kurz koruny, který se vůči ostatním měnám zvyšuje. Vyšší úroky zvyšují zájem o nákup koruny, kdy její kurz roste a do České republiky tak přitékají do rezerv zahraniční měny. Zájem o obchod s korunou tak snižuje ceny z dovozu, stejně jako ceny zahraničních služeb, tedy například dovolených. Naopak vývozcům se příjmy z vývozu vyjádřené v korunách snižují. Zvyšování úrokových sazeb tak vede paradoxně k úplně jinému cíli,než Česká národní banka sledovala v minulých třech letech, kdy naopak tuzemskou měnu uměle oslabovala.

Jaké kroky ČNB očekáváme

Česká národní banka pomalu přestává tlačit na zavádění regulačních opatření a její tlak ve sněmovně se snižuje. Naopak se ČNB více zaměří na svůj zcela legitimní nástroj – zvyšování úrokových sazeb. Toto zvyšování však údajně květnovým zvýšením nekončí. Česká národní banka však bude postupovat opatrně a pouze postupnými kroky bez zbytečných šoků na trhu. Můžeme tak očekávat, že úroky budou růst postupně, v rámci desetin procent a dokonce roku se počítá ještě s maximálně jedním zvýšením úrokových sazeb. Připomeňme, že první zvýšení úrokových sazeb představovalo pouze dvě desetiny procenta, kdy se úroky zvýšily z 0,05, tedy z praktické nuly, na 0,25 procent, tedy na čtvrt procentního bodu. Zvyšování v těchto rámcích očekáváme i do budoucna. ČNB pak po každém takovém zvýšení analyzuje situaci na trhu a důsledky zvýšení úroků. Vliv na další růst úrokových sazeb bude mít také chování okolních centrálních bank a zejména Evropské centrální banky, která zatím s růstem úrokových sazeb začít nehodlá.

I. díl článku naleznete zde

II. díl článku naleznete zde



Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – III. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více