Úvěr na dovolenou dopadl pro Jakuba špatně. Skončil v exekuci


18. 11. 2019  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PRAVDIVÉ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Jakub zariskoval a vydal se s přítelkyní a dětmi na dovolenou, kterou zaplatil půjčkou. Osvěta a varování před úvěry za dovolenou či vánoční dárky stále na mnoho lidí nepůsobí.

Úvěr na dovolenou dopadl pro Jakuba špatně. Skončil v exekuci




Jakub se stal obětí své lehkovážnosti a nezodpovědnosti. Půjčka na dovolenou do Thajska ho přivedla do exekucí. Doplatil na to nakonec nejen sám Jakub, ale i jeho děti a jeho vztah s přítelkyní, která ho po vzniku problémů bez výčitek opustila.

Jakub měl léta jako číšník poměrně nízký příjem. Něco vydělal oficiálně, byť jen minimální mzdu, něco dostal na ruku a něco na diškách. Poté, co mu majitel restaurace zvýšil oficiální mzdu, k čemuž došlo i díky zavedení EET v restauracích, se rozhodl Jakub, že si užíje. Rozhodl se s přítelkyní, že ji vezme i s dětmi na pořádnou dovolenou. Problém byl pouze v tom, že zatím neměl na dovolenou našetřeno dostatek peněz. Ale to se přeci vyřeší snadno. Jakub navštívil splátkovou společnost, která mu potřebných 80 tisíc korun ochotně půjčila. Jakub sice nemá zavratný příjem, ale pracuje na plný pracovní poměr a smlouvu má na dobu neurčitou. Peníze mu tedy byly vyplaceny a ještě ten měsíc vyrazil Jakub s celou rodinou na úchvatnou dovolenou do Thajska.

Po návratu si naplno Jakub uvědomil, že bude muset splácet téměř 3000 korun měsíčně a RPSN činí téměř 24 procent. To by ještě takový problém nebyl, kdyby jeho zaměstanavatel neukončil činnost. V tu chvíli se Jakub ocitl na dlažbě. Pravda, o číšníky je velký zájem, a tak měl Jakub hned několik nabídek na práci. Ale vše s platem jen mírně převyšující minimální mzdu. Na černo už mu nikdo další část platu nenabídl. Jakub tak hledal více než tři měsíce, než nakonec musel nabídku s nízkým platem přijmout. Mezitím však vznikl dluh na splátkách přes 12 tisíc korun. Splátková společnost na nic nečekala a dle obchodních podmínek přidala k dlužné částce sankce z prodlení dalších 6 tisíc korun a úroky z prodlení. Navíc Jakuba ihned zažalovali a požadují po Jakubovi dalších několik tisíc korun za právní zastoupení. Jakub se rozhod nároky společnosti ignorovat, a tím udělal další velkou chybu. Jakub si právě v tuto chvíli uvědomil, že mu dovolená, byť povedená a skvělá, nestála za tyto starosti a problémy. Dlužná částka se nakonec vyšplhala v exekuci na 40 tisíc korun. Jakub už dluh v exekuci splácí, ale má se splácením velké problémy. Poté, co musel omezit výdaje na domácnost, ho navíc opustila jeho přítelkyně i s dětmi, a tak musí Jakub ještě dodatečně splácet přítelkyni výživné na děti dalších 3 500 korun. 

Na dovolenou do Thajska už Jakub vzpomíná vždy jen velmi nerad.

DALŠÍ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Úvěr na dovolenou dopadl pro Jakuba špatně. Skončil v exekuci

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více