V Česku proběhla historicky první okamžitá platba


28. 11. 2018  15:16     Tisková zpráva     komentáře (0)

Dnes byla odeslána historicky první okamžitá platba mezi dvěma českými bankami. Stalo se tak mezi běžnými účty v Air Bank a u České spořitelny a naopak. Připsání platby na účet ve druhé bance proběhlo během několika sekund. Air Bank tak úspěšně odstartovala pilotní testování nové služby, která bude mít přínos pro klienty napříč bankovním trhem.

V Česku proběhla historicky první okamžitá platba




„Spuštění pro klienty plánujeme předběžně na jaro příštího roku, kdy by už mohlo službu umět více bank, a naši klienti tak budou moct okamžité platby používat pro většinu svých plateb. Navíc je důležité službu důkladně otestovat, už proto, že je to zcela nový a technicky náročný projekt, do kterého jsou zapojeny další strany. Testovat budeme jak posílání okamžitých plateb přes internetové bankovnictví, tak posílání okamžitých plateb v mobilní aplikaci,“ říká Tomáš Veselý, vedoucí Oddělení každodenních služeb Air Bank.

Podle zákona o platebním styku musí dnes banka odesílatele zajistit, aby byla platba připsána na účet v jiné tuzemské bance nejpozději do konce následujícího dne po přijetí platebního příkazu, tedy takzvané pravidlo D + 1. V případě využití okamžité platby by ale takováto platba dorazila na účet příjemce v jiné tuzemské bance do několika sekund 24 hodin denně, a to i o víkendech a svátcích.

Aby ale okamžité platby měly pro klienty opravdu smysl, je důležité, aby se do projektu zapojilo co nejvíce bank. Okamžitá platba totiž může proběhnout jen v případě, že tento typ platby umí odeslat banka odesílatele a zároveň okamžitou platbu umí přijmout i banka příjemce.

Některé banky už dnes okamžité převody umožňují mezi svými účty. Například mezi účty vedenými u Air Bank dochází k převodu peněz ihned 24 hodin denně včetně víkendů a svátků. A rychle posílá Air Bank platby i do jiných tuzemských bank. Odchozí platby do jiných bank odcházejí několikrát denně, příchozí platby z jiných bank pak banka připisuje okamžitě. Navíc když klient Air Bank zadá platbu v pracovní den do 11:30, v naprosté většině případů ji banka zpracuje tak, aby platbu mohla banka příjemce připsat ještě ten samý den. Takto Air Bank postupuje už od svého startu před sedmi lety.



V Česku proběhla historicky první okamžitá platba

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12565968688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více